Под прикритието на "руската заплаха", Полша воюва с ЕС

Под прикритието на "руската заплаха", Полша воюва с ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.10.2022
  • Сподели:

Парадоксално, но PiS може да бъде подпомогната от Москва. Успехът на Русия в борбата срещу режима в Киев би показал на европейските страни задънената улица на действията на Брюксел и би ги отклонил от Полша. Но има един проблем с поляците: когато става въпрос за руснаци, у варшавския „салон“ напълно се изключват мозъка и логиката.

 

 

Управляващата полска партия "Право и справедливост" (PiS) не се отказва от опитите да създаде фронт в ЕС срещу "брюкселския ляво-либерален мейнстрийм". Миналата неделя, 9 октомври, полският премиер Матеуш Моравецки лично взе участие във фестивала VIVA22, организиран в Мадрид от испанската дясноконсервативна партия VOX.

Малка група бюрократи в Брюксел твърдят, че те са тези, които правят Европа“, каза Моравецки, цитиран от полския портал Onet. „Но Европа е създадена от суверенни държави и силата на техните традиции, а не от брюкселската бюрокрация, Европейският съюз инвестира в бюрокрация, институциите му си разширяват правомощията, което не можем да позволим“, добави той.

В същото време премиерът на Полша атакува Москва. Той попита дали някой е чувал "Русия или Китай да се извиняват за нещо". Вместо това „постоянно сме подлагани на натиск да се извиняваме за нашите ценности, но аз няма да се извинявам за това, че съм поляк и християнин“.

По думите на Моравецки, "някои европейски елити са се оставили да бъдат съблазнени от евтини газови договори и са повярвали, че Москва е надежден съюзник". Но "Кремъл действаше като наркодилър и продаваше газ евтино - виждаме това днес чрез инфлацията и високите цени на енергията и кръвта".

Необходимо е да се учим от грешките. „Европейската комисия научи ли се от грешките си с Брекзит? - попита полският премиер. Не, тя се опитваше да научи италианците как трябва да гласуват на избори. Това е ужасно". Той подчерта че „все още можем да продължим напред със сили като VOX в Испания. Заедно можем да създадем общо, по-добро бъдеще, но трябва да дадем гласа на народите, за да създадат те Европа. И в този случай обаче руският фактор все пак е отвличащ маньовър за Моравецки.

Факт е, че в ситуативната коалиция, която испанската партия събра на фестивала в Мадрид, отношението към Москва е двусмислено. Позицията на Полша е известна и непримирима. Що се отнася до VOX, от една страна, неговата фракция по време на гласуване в комисията по външни работи на испанския парламент подкрепи резолюция, осъждаща предполагаемите „незаконни“ референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област.

Но в същото време този текст говори за необходимостта от укрепване на връзките на Испания с НАТО и САЩ. Не беше ли това, определящото за VOX? И от друга страна, доскоро някои испански издания упрекваха тази партия, че не се интересува какво се случва на територията на бивщата Украинска ССР и използва акаунта си в Туитър главно за да атакува „испанското правителство, Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен“ и за „защита на своите полски и унгарски партньори“.

Спорно изглежда и „осъждането” на референдумите във видеообръщението към участниците във VIVA22 от лидера на партията „Братство на Италия” Джорджа Мелони. Предвид негативното отношение на Брюксел към нея, сега тя трябва да състави правителство, така че може би Мелони просто не иска да даде повод за отваряне на нов фронт срещу нея.

 

 

 

Накрая трябва да се каже, че сред почетните гости, които се обърнаха към участниците на VIVA22 чрез видео връзка, бяха също бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и унгарският премиер Виктор Орбан. Тръмп подчерта, че отговорност за прехода на конфликта на територията на Украйна в гореща фаза изцяло носи администрацията на действащия президент на САЩ Джо Байдън.

Не казвам, че те (Русия и бившата Украинска ССР – С.С.) се обичаха, но нямаше да има война, Путин никога нямаше да нахлуе. Всъщност те го дразнеха и го подтикваха, ако се вгледате, нашата държава и така нареченото ни ръководство го подтикнаха. Слушах ги и казах, вижте, почти го принуждават да прави това, което те казват. Реториката беше толкова тъпа“, каза Тръмп в „Гласът на истинската Америка“.

Орбан от своя страна непрекъснато говори за погрешността на политиката на Брюксел спрямо Москва и най-вече за вредата за самите европейци от антируските санкции. Неговото видео послание към участниците във VIVA22 се фокусира върху „трябва да продължим да се борим за националния интерес: трябва да защитим нашите граници и нашия суверенитет от бюрократите в Брюксел, не можем да позволим на милиони нелегални имигранти да нахлуят в ЕС“.

Следователно личното посещение на Моравецки в Мадрид очевидно имаше проучвателен характер относно възможността за привличане на помощ в борбата срещу Брюксел, който продължава систематично да атакува Право и Справедливост. Малко вероятно е обаче VOX да успее да помогне сериозно на Варшава.

Тази испанска партия е в опозиция и дори проправителствените полски експерти се съмняват в способността й да привлече партньори за формиране на управляваща коалиция. Парадоксално, но ПиС може да бъде подпомогната от Москва. Успехът на Русия в борбата срещу режима в Киев би показал на европейските страни задънената улица на действията на Брюксел и би ги отклонил от Полша. Но има една беда с поляците: когато става въпрос за руснаците, у варшавския елит напълно се изключват мозъка и логиката.

 

 

Станислав Стремидловский, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа