Банките ще загубят 500 милиона, ако финансират придобиването на Twitter от Мъск

Банките ще загубят 500 милиона, ако финансират придобиването на Twitter от Мъск
  • Публикация: 
  • Дата:  
    10.10.2022
  • Сподели:

Няколко големи американски и международни банки ще загубят 500 милиона долара или повече, ако продължат със задълженията си да финансират придобиването на Twitter от Илон Мъск за 44 милиарда долара, според доклад от събота.
Банките, водени от Morgan Stanley и шест други, включително Barclays и Bank of America, се ангажираха преди шест месеца да съберат $13 милиарда дълг, за да финансират покупката на Мъск – споразумение, което не зависи от това дали те могат да продадат дълга на инвеститори.
Според изчисления на Bloomberg, публикувани в събота, загубите на банките общо ще възлизат на „500 милиона долара или повече, ако дългът бъде продаден сега".
По-високите лихвени проценти, свързани с усилията за намаляване на рекордната инфлация, доведоха до влошаване на кредитните пазари, като възвръщаемостта на рисковите нежелани облигации и заемите с ливъридж скочи. Когато сделката Musk-Twitter беше финансирана през април, банките се съгласиха на условия с по-ниски доходи, отколкото пазарът сега би приел, което доведе до потенциални отписвания.
Около 400 милиона долара от загубите от 500 милиона долара, които банките се очаква да имат по дълга на Twitter, са в необезпечени облигации с висока лихва и изключват таксите, които банките обикновено биха спечелили при транзакцията.
„Мисля, че тези банки биха искали да се измъкнат от това, мисля, че сделката има по-малко смисъл за тях сега и че дългът ще бъде по-трудно да се синдикира към инвеститори", Хауърд Фишер от адвокатската кантора Moses Singler пред изданието.
При изненадващ обрат миналата седмица Мъск изостави тримесечните си усилия да прекрати сделката с Twitter чрез американски съд в Делауеър, позовавайки се на големия брой фалшиви акаунти в Twitter. Милиардерът, шеф на Tesla и SpaceX, също отмени преговорите за намаляване на $10 млрд. от договорената цена от $44 млрд. (акциите на Twitter се търгуваха с $20 под $54 на акция, договорени през април) и каза, че ще приеме първоначалните условия на сделката . Мъск каза пред Financial Times в събота, че интересът му към компанията никога не е бил предимно финансов.
„Не вземам Twitter за парите. Не е като да се опитвам да си купя яхта и да не мога да си я позволя. Не притежавам никакви лодки. Но мисля, че е важно хората да разполагат с максимално надеждни и приобщаващи средства за обмен на идеи и те да бъдат възможно най-надеждни и прозрачни."
Twitter обаче не се отказа веднага от делото, което води, за да принуди Мъск да се изпълни сделката.
В четвъртък съдията, председателстващ делото, Катлийн Маккормик, уважи молбата на Мъск за забавяне на процеса, насрочен за 17 октомври. Адвокатът на Мъск каза, че сделката може да бъде сключена до 28 октомври „до получаване на постъпленията от дълговото финансиране". Но някои предупреждават, че има малко начини за банките да се измъкнат от предоставянето на финансиране както по правни причини, така и по причини, свързани с репутацията, дори ако това означава значителни загуби.

Станете почитател на Класа