Застреляха партньор на украинската „наследница“, проникнала в Мар-а-Лаго

Застреляха партньор на украинската „наследница“, проникнала в Мар-а-Лаго
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.10.2022
  • Сподели:

Сътрудник на украинката, която се представяше за член на банковото семейство Ротшилд в клуба на Доналд Тръмп Мар-а-Лаго, беше застрелян край крайбрежен курорт северозападно от Монреал, съобщи канадският вестник LaPresse.
Стрелбата остави 44-годишния Валерий Тарасенко със „значителни наранявания, но се очаква той да оцелее", каза Sûreté du Québec, полицията на провинция Квебек. Полицията съобщи, че е започнала издирване на стрелеца и всички съучастници зад нападението. Квебекската полиция каза пред LaPresse, че „се опитва да хвърли малко светлина върху обстоятелствата, довели до нараняванията на жертвата, но засега, за да се защити разследването, не могат да бъдат споделени други подробности".
Тарасенко е известен като бивш бизнес партньор на Инна Яшчишин, рускоговоряща украинска имигрантка, която беше идентифицирана от Pittsburgh Post-Gazette и Organized Crime and Corruption Reporting Project през лятото, докато се представяше като „Анна де Ротшилд" в Mar-a -Лаго.
Тарасенко, роден в Украйна и израснал в Москва, каза пред Post-Gazette и OCCRP, че е наел Яшчишин през 2014 г. да живее в апартамента му в Маями и да гледа двете му дъщери, докато той пътува по работа.
ФБР, според доклада, е проучвало благотворителна организация в Маями, United Hearts of Mercy, Yashchyshyn, основана през 2015 г. и носеща същото име като организация с нестопанска цел, основана от Тарасенко в Канада през 2010 г.
Според изявление на счетоводителя на благотворителната организация, предадено на ФБР, благотворителната организация, създадена за събиране на пари за бедни деца, всъщност е параван за организираната престъпност.
В доклада се казва, че над 200 000 долара в средствата на United Hearts of Mercy идват от откраднати номера на кредитни карти и банкови сметки в Хонконг и Австралия. Счетоводителят на благотворителната организация Татяна Верзилина каза, че е била заплашвана, ако не предаде парите.
Яшчишин е разследвана не само от ФБР, но и от отдела за големи престъпления на полицията в Квебек, се добавя в доклада. Тарасенко каза пред Post-Gazette, че Яшчишин е отишла в Мар-а-Лаго, за да търси нови източници на пари от обкръжението на Тръмп, където е контактувала с бившия президент и сенатора Линдзи Греъм от Южна Каролина.
Ящишин каза, че не е нарушила никакви закони и никога не е използвала други самоличности. Тя твърди, че Тарасенко и семейството му са създали фалшиви документи за самоличност с нейния образ. „Всичко това са лъжи, защото те са престъпници", каза тя.
Но също така не е ясно, дали Ана де Ротшилд съществува и ако съществува, наистина е член на банковата династия. „Това, което кипи най-много кръвта ми, е, че хората дори си мислят, че съм рускиня или руски агент. Руските хора не съществуват за мен, откакто нахлуха в страната ми, убиха семейството ми и завзеха домовете", каза тя в телефонно интервю за изданието.

Станете почитател на Класа