Как ще мръзне Украйна

Как ще мръзне Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.10.2022
  • Сподели:

„Няма да имаме достатъчно електричество, за да отопляваме домовете си, а това време идва.“ С тези думи както Европа, така и жителите на Украйна бяха предупредени за настъпването на зимния апокалипсис от не друг, а украинският президент Зеленски. Къде изчезна украинското електричество и как украинците се готвят да оцелеят тази зима?

Неотдавнашното прехвърляне на Запорожката АЕЦ във федерална собственост на Русия най-вероятно е просто формалност. Още през март медиите писаха за посещението на делегацията на “Росатом” в станцията, чиито членове казаха на служителите: „... Запорожка АЕЦ вече принадлежи към системата за управление на концерна “Росатом”. От друга страна, тази формалност ни връща към темата за отоплителния сезон в Украйна. Как се подготвят за него и с какво ще се различава от миналата година?

Енергийна математика

Според оценките на украинските медии от 2014 г. насам Украйна е загубила 33% от производството на енергия (в териториите, контролирани от Русия). Украйна загуби 10 електроцентрали през 2014-2015 г., още 17 през 2022 г. Сред тях със сигурност се откроява Запорожката АЕЦ. Но това не означава, че останалите не си заслужават вниманието. Например Запорожската ТЕЦ (Енергодар) има инсталирана мощност над 3500 мегавата и потенциално може да произведе 23-25 милиарда киловатчаса (годишният план за ЗАЕЦ за 2022 г. беше 37 милиарда киловатчаса). С други думи, загубата на Енергодар е дупка, която Украйна физически няма с какво да затвори и която до голяма степен ще определи проблемите на украинската зима 2022/23.

Украйна загуби още 4% от производството на електроенергия в резултат на военните действия от февруари до септември (оценка на Националния съвет за възстановяване на Украйна). Очевидно е обаче, че тези данни не отчитат атаките срещу енергийната инфраструктура, нанесени на 11-12 септември (Харковска ТЕЦ-5, Змиевска ТЕЦ, Павлодарска ТЕЦ-3, Кременчугска ТЕЦ). Като цяло щетите и намаляването на капацитета на енергийната система изглеждат чудовищни за Украйна и не е съвсем ясно как на този фон Зеленски успява да продава електроенергия на Европа.

Но, първо, продажбите скоро ще спрат, за което Зеленски вече предупреди Европа: „Няма да имаме достатъчно обем, за да отопляваме домовете си, а това време наближава.“ Второ, енергийната система на Украйна губи капацитет едновременно с намаляване на потреблението. В началото на октомври в ЕС имаше 4,2 милиона украински граждани, които получиха статут на временна закрила. Според пролетната оценка на ГМК, специалната операция е намалила консумацията на електроенергия с 40%. След това се възстанови, но дори в края на август беше с 30% по-ниска от миналогодишната.

Като се има предвид, че годишното потребление на електроенергия в Украйна е около 150 милиарда киловатчаса, намаляването на потреблението с 30% е възможно при загуба дори на Запорожката АЕЦ. Според Владимир Кудрицки, председател на Управителния съвет на “Укренерго” „...ако преминем през есенно-сезонния период при сегашната конфигурация на електроенергийната система, тогава ще има достатъчно капацитет за покриване на прогнозираното потребление.“

С нюанси, разбира се. Юрий Королчук, експерт от Института за енергийни стратегии, призовава хората да бъдат подготвени за пет-шестчасови прекъсвания на тока. Но непрекъснатите прекъсвания на тока за Украйна не са нещо ново, а реалност от последните няколко години. Освен това тази година дърва за огрев (от които ще съхраняват 7-7,5 милиона кубически метра) започнаха да се появяват в докладите за закупуване на гориво за зимата, а кметът на Лвов каза още през август, че градът купува печки.

И накрая, трето. Износът на електроенергия от Украйна просто ѝ дава възможност да се подготви за зимата - заради дивите цени на енергията в Европа. Според Кудрицки приходите от това до края на годината ще възлязат на 10-15 милиарда гривни. Част от тези пари се изразходват за подготовка за зимата: закупуване на гориво, доставка на ремонтни материали за възстановяване на енергийните мрежи.

Тилът има късмет, югоизтокът - не

Ами газта? През лятото "Нафтогаз" поиска няколко милиарда долара за закупуване на 5-7 милиарда кубически метра газ, за да доведе резервите до 19 милиарда кубически метра. Но нямаше пари за това - и досега са натрупани едва 14 милиарда кубически метра.

От една страна, тук ситуацията е приблизително същата като при електроенергията: потреблението пада. Херсон, Запорожие, Донецк, Луганск и Харков или са напълно отписани от баланса, или доставките за тях ще бъдат намалени до минимум. „В повечето градове на Харков, Донецк, Николаев, Суми, Черниговска област и Запорожие няма да има отопление. През зимата няма да има газ, от време на време ще има ток“, такава плашеща прогноза беше публикувана в канала “Легитимен” в “Телеграм”. При "Легитимен": половината от прогнозите се сбъдват - и те крещят силно за тях. Другата половина не се сбъдва - и никой не ги помни.

Но в този случай прогнозата не е безпочвена. Изданието “Дело” публикува новина, чиято същност е, че “Нафтогаз” забавя сключването на споразумения за доставка на газ с газоразпределителните компании в Харковска и Днепропетровска области. Тук си струва да си припомним как в началото на лятото кабинетът на Зеленски директно каза на жителите на Донецка област: тръгвайте където искате, през зимата няма да има отопление.

С други думи, стратегията е следната. Има бойни райони и близки до тях. Населението се разпръснало или силно намаляло; има опасност от удари срещу самите съоръжения и депата за гориво. Това означава, че именно в тези райони ще бъде най-трудно да зимувате.

 

 

Ще бъде по-удобно за Киев (собствени ТЕЦ, възможно е да се добави мощност от западните украински атомни електроцентрали) и Западна Украйна. Включително и защото в Украйна все още има около три-четири милиона вътрешно разселени лица, които са се заселили основно в тези региони. Кой трябва да остане без електричество и газ: полупразни райони на Запорожка област или Киев? Изборът е очевиден.

Въпреки това, докато експертите са съгласни, че ще се стигне до общи икономии на газ само в случай на пълно прекратяване на транзита през украинската ГТС.

Всеки за себе си

Що се отнася до населението, то има свои собствени начини за подготовка за зимата. В онлайн магазините нагревателите на керосин / дизел изчезнаха от продажба още през лятото - добра алтернатива на печката на дърва. Вярно е, че подобно на печките, такива нагреватели не са много подходящи за апартаменти (трябва да проветрите, за да не се изгорите, рискът от пожар). Но от другата страна на скалата е заплахата да бъдеш в студен апартамент без възможност да си готвиш.

Оптимистите се редят за електрически радиатори и индукционни печки. Според служители на търговски вериги ръстът на покупките е 13-14 пъти, на маслени нагреватели - 34-47 пъти. Купуват всичко, което може да стопли: одеяла, спални чували, електрически чаршафи. Във всеки случай ръстът на продажбите се измерва в пъти, а не в проценти.

Не винаги е възможно да се задоволи това търсене. Цената на кубичен метър дърва за огрев през лятото достигаше 1500-2000 гривни за кубичен метър и дори за тези пари трябваше да се чакат две до четири седмици.

Така в най-добрия случай украинците ги очакват едва нагряти радиатори и възможност да се стоплят с електрическа печка. В най-лошия - зимуване без газ и с ток по график. Единствената добра новина е, че тарифата няма да се вдига до края на отоплителния сезон.

Можеше ли да бъдат по-добре подготвени? Дори и да не се приеме сценария, който очевидно е фантастичен за Киев (мир или примирие) - да, можеше.

Мнозина свързват септемврийските атаки срещу ТЕЦ с настъплението на ВСУ в района на Харков. Ако нямаше настъпление, нямаше да има удари. Да, и огромните ресурси, изразходвани за това, могат да се използват за изолация на къщи, резервни котелни и т.н. „Мислете за хората, ако искате добро за вашата страна“, така го формулира онзи ден Илън Мъск.

Но ако в Украйна мислеха за народа, ситуацията през 2014 г. щеше да се развие по молдовския сценарий: две седмици битки и две седмици преговори. И не за това чуждестранните покровители ухажваха Владимир Зеленски почти две години - тяхната „помощ“ да бъде изразходвана за изолация на украинските панелки.

 

Николай Стороженко, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа