Символът на борбата срещу Лукашенко. Алес Бяляцки с Нобелова награда за мир, докато е в ареста

Символът на борбата срещу Лукашенко. Алес Бяляцки с Нобелова награда за мир, докато е в ареста
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.10.2022
  • Сподели:

В деня, в който руският президент Владимир Путин празнува на фона на война своята 70-годишнина, беше връчена тазгодишната Нобелова награда за мир. Получиха я правозащитници от Беларус, Русия и Украйна. Един от тях е известният опозиционер Алес Бяляцки.

Той е политически затворник. Символ на съпротивата срещу авторитарния режим на президента Александър Лукашенко в Беларус. Цял живот създателят и ръководител на правозащитната организация "Весна" ("Пролет")Алес Бяляцки се бори за правата на преследваните от режима опозиционери. И тази година заслужено получи Нобеловата награда за мир. По тъжна ирония - докато отново е в беларуски арест.

Той я споделя с руската неправителствена организация "Мемориал", чиято дейност беше прекратена от руските власти след началото на войната заради позицията ѝ срещу войната, както и с украинския Център за граждански свободи.

 

Бяляцки по време на протест през 2020 година със свои колеги от "Весна"

 

"Норвежкият Нобелов комитет би желал да награди трима забележителни борци за гражданските права, демокрацията и съвместното мирно съжителство в трите съседни държави - Беларус, Русия и Украйна", каза неговата председателка Берит Райс-Андерсен в деня.

Бяляцки, който неотдавна навърши 60 години, е съден повече от 20 пъти още докато Беларус беше част от СССР. Той има пет номинации за Нобелова награда за мир, винаги за едно – политическа борба и човешки права.

От 14 юли 2021 г. Бяляцки е задържан от беларуските власти по обвинение в укриване на данъци заради сметките на "Весна" - нещо, за което вече е излежавал присъда в затвора повече от три години.

 

Кой е той?

 

Александър Бяляцки, както е истинското му име, е роден на 25 септември 1962 г. във Вярциля, Карелска автономна съветска социалистическа република - сега Република Карелия, част от Руската федерация.

Родителите му обаче са беларуси и три години след раждането му се връщат в Беларус и се установяват в Светлогорск. През 1984 г. Беляцки завършва Историко-филологическия факултет на Гомелския държавен университет, специалност "преподавател по беларуски и руски език и литература". Работи за кратко като учител.

Още като млад той води опозиционна дейност и организира събития в памет на репресираните по време на тоталитарния режим. Участва в създаването на беларуския Мартиролог - една от първите организации за защита на човешките права.

През 1989 г. завършва аспирантура в Института по литература към Академията на науките на Беларус. По-късно става директор на Литературния музей "Максим Богданович" в Минск. През 1990 г. е съосновател на Беларуската католическа общност.

 

Представяне на книгата на Бяляцки "Затворнически тетрадки", февруари, 2018 г.

 

По-късно е депутат в Минския градски съвет.

През 1996 г. създава правозащитна организация "Весна", която и до днес се бори за справедливост за протестиращите срещу несменяемата власт на Лукашенко.

 

Арест, присъда, наказателна колония

 

На 4 август 2011 г. Бяляцки е задържан и поставен в следствен арест. Домът му и офисът на Центъра за правата на човека "Весна" са претърсени по нареждане на Службата за финансови разследвания.

Причината за ареста му е предполагаемо укриване на данъци заради банкови сметки на "Весна" в Полша и Литва. В тях са вложени средства, предназначени за защита на политически затворници - дейност, която законодателството в Беларус окачествява като престъпление. Данъчните власти третират всички суми като личен доход, затова Бяляцки е обвинен, че не е декларирал пред данъчните служби доходи, получени в чужбина.

Срещу Бяляцки започва съдебно дело и той е оставен в ареста. Германия призовава беларуските власти за незабавното освобождаване на защитника на правата на човека и категорично осъжда прилагането на наказателното право. Докладчикът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за Беларус Андрес Херкел пък апелира към управляващите в Минск да гарантират физическия и психологическия имунитет на ръководителя на "Весна".

 

Бяляцки и съпругата му през 2019 г.

 

А Литва и Полша поднасят извинения на съпругата на Бяляцки - Наталия Пинчук, за "недоразумението", довело до ареста на съпруга ѝ. По силата на междудържавно споразумение те са предали информация за банковите сметки на "Весна", без да предполагат какво ще се случи с Бяляцки.

На 15 септември 2011 г. Европейският парламент приема резолюция относно случая "Бяляцки", в която призовава за освобождаването му.

Скоро след това обаче започва процесът срещу опозиционера. В съдебната зала присъстват посланиците на Германия, Литва, Полша, Чехия и САЩ. В същото време посолствата на Беларус в различни страни отказват да издадат визи на международни правозащитници, които планират да пристигнат в Минск.

Бяляцки казва пред съда, че не се признава за виновен, че обвиненията срещу него са лишени от всякаква логика и че цялото дело е форма на преследване заради дейността му по правата на човека.

На 23 ноември 2011 г. обаче присъдата е произнесена, отново в присъствието на чужди посланици - Бяляцки е признат за виновен в укриване на данъци и осъден на 4,5 години лишаване от свобода при строг режим в наказателна колония с конфискация на имуществото.

 

Бялицки държи реч след получаването на шведската награда

 

Присъдата е остро осъдена от 64 организации за защита на правата на човека, членове и партньори на мрежата Human Rights House Network. Те изпращат съвместно изявление до Александър Лукашенко с призив Бяляцки да бъде освободен. Протестират и от ЕС и САЩ.

Отговорът на Министерството на външните работи на Беларус е:
"Призивите за произволна отмяна на съдебното решение показват много избирателен правен нихилизъм и обикновен цинизъм на техните автори".

Очаквано, Бяляцки е пратен в наказателната колония, а съпругата му е принудена да преведе 757 526 717 рубли по сметката на Министерството на правосъдието.

В следващите три години протестите и призивите от държави и правозащитни организации. Така на 21 юни 2014 г. Бяляцки е освободен предсрочно.

Преследването срещу него обаче не спира и миналата година той отново е задържан.

Алес Бяляцки е носител на множество международни награди за работата му в защита на човешките права. Сред тях са Homo Homini, наградата за свобода "Сахаров" на Норвежкия хелзинкски комитет, награда "Лех Валенса", награда на Държавния департамент на САЩ "Петра Кели", "Вацлав Хавел от ПАСЕ. Част от тях получава съпругата му, докато той е в затвора.

През 2020 г., заедно с ирански адвокат по правата на човека и активисти от Никарагуа и САЩ, Беляцки беше отличен и с така наречения Алтернативен Нобел - шведската Right Livelihood Award.

Почетен гражданин е на Париж и Лигурия, Италия.

Алес Бяляцки и съпругата му имат един син - Адам Бяляцки, който също е опозиционер и участник в протести.

Станете почитател на Класа