“Всичко за богатите”. Лиз Тръс реши да унищожи икономиката на Великобритания

“Всичко за богатите”. Лиз Тръс реши да унищожи икономиката на Великобритания
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.10.2022
  • Сподели:

В Бирмингам, Великобритания, се провежда конгрес на консерваторите, който не вещае нищо добро за тях. Лиз Тръс, която беше избрана за партиен лидер и министър-председател само преди месец, рязко пада. Защо Великобритания не може да излезе от продължителна криза?

 

 

Рязко падане

Според изследователския център “Опиниум” през последната седмица на септември популярността на консерваторите е спаднала със седем пункта, до 27 процента, докато лейбъристите, напротив, са добавили до 46. Положението за самата Тръс е още по-лошо: спад от 25 на 18% и увеличение на броя на недоволните от нея от 34 на 55. Както отбелязва “Гардиън”, дори предшественикът на Борис Джонсън беше в по-добра позиция в навечерието на оставката си. “Ройтерс” пише, че Тръс е постигнал за една седмица същите "отвратителни" показатели за доверие, към които Тереза Мей и Джонсън се стремят няколко години.

А лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър се подкрепя все повече в страната. Според последните социологически проучвания 35 процента от британците го смятат за най-добрия кандидат за министър-председател. В същото време 18 процента от гласувалите за консерваторите през 2019 г. вече са готови да подкрепят опонентите им.

Голямото недоволство сред гласоподавателите предизвика законът за намаляване на максималната ставка на допълнителния данък от 45 на 40 процента за тези, които печелят над 150 хиляди лири стерлинги годишно. В резултат хазната ще пропусне около 45 милиарда, които Лондон планира да заеме от международни финансови организации. Въпреки това Тръс е критикуван от МВФ за разширяване на социалната пропаст между богати и бедни. Освен това Фондът предупреди за висок риск от скок на инфлацията.

Само обявяването на намеренията на Тръс беше достатъчна, за да изравни обменния курс на британската валута и долара. За последен път лирата беше толкова евтина през 1985 г. Около 75 процента от британците смятат, че Консервативната партия е изгубила контрол над икономическата ситуация в страната. По-конкретно, това мнение се споделя от 71 процента от избирателите, които са гласували за торите преди три години.

Въпреки това Тръс не възнамерява да се откаже от икономическата си реформа. В интервю за “Телеграф” тя каза, че правителството просто не може да обясни на хората всички предимства на подобна политика, но това е поправимо. И подчерта, че решението е взето лично финансовия министър Куази Квартенг. За ескалацията на кризата обаче, според нея, не са виновни британските власти, а руският президент Владимир Путин.

Поседя достатъчно

Според правилата на консерваторите лидер не може да бъде отстранен от власт през първата година на управлението си, но според “Гардиън” торите вече мислят как да заобиколят забраната. Един от възможните сценарии е масова оставка на членове на правителството. Другото е промяна на партийните закони.

Няколко бивши министри на торите казаха пред вестника при условие за анонимност, че Тръс е политически труп, но все още не всички разбират това. Тя трябва да бъде освободена възможно най-скоро, за да има шанс през 2024 г. партията да спечели парламентарните избори.

Депутатът-консерватор Роб Пауъл каза пред местните медии, че съобщението на правителството за плана за реформи е „глупаво шоу“ и Тръс трябва да го прекрати, преди да е станало твърде късно. Общо 12 депутати от торите публично изразиха несъгласие. Неофициален лидер на тази група беше бившият министър на жилищното строителство, регионалното развитие и местното самоуправление Майкъл Гоув.

Засега не се обсъждат кандидати за заместник на Тръс, но медиите смятат за неин основен съперник загубилият вътрешнопартийните избори Риши Сунак. Той не участва в конференцията с Бирмингам, но сред консерваторите само мързеливият не го сравнява с настоящия премиер. „Невидимото присъствие на Сунак ще се усеща постоянно на конгреса“, отбелязва европейският клон на американското издание “Политико”.

Букмейкърите все още не отписват Борис Джонсън. Според социологически проучвания 48% от консервативно настроените британци смятат, че той би бил по-добър премиер от Тръс. И в самата партия има много хора, които си спомнят Джонсън с топлина, защото с негова помощ торите победиха лейбъристите на парламентарните избори през 2019 г. Експремиерът е готова алтернатива. Друго нещо е, че завръщането му може окончателно да погребе репутацията на Консервативната партия - все пак там съвсем наскоро самите те се отърваха от него под обществен натиск.

Игра за пари

Парламентарната опозиция, водена от Кийр Стармър, призовава за единство, за да се осуети реформата на Тръс, която той нарича "заплаха за националната икономика" и "игра за британските пари". Правителството в сянка (опозиционният кабинет) смята, че изпълнението на плана на премиера, който не е нищо повече от безразсъдно икономическо самобичуване, трябва незабавно да бъде спряно.

Страстен почитател на Маргарет Тачър, Тръс решава да проведе радикални неолиберални реформи, обяснява Людмила Бабинина, старши научен сътрудник в Отдела за изследвания на европейската интеграция в Института за Европа на Руската академия на науките. "В допълнение към намаляването на данъците за супербогатите, тя иска да започне масова приватизация и да повиши основния лихвен процент. Тръс се надява да привлече инвестиции в страната. Но обикновените британци са убедени, че поради такава политика работните места ще бъдат съкратени и цените ще се повишат. Мащабът на личността не ѝ позволява да стане втората Тачър", казва експертът.

Най-вероятно Тръс няма да устои на премиерското кресло до 2024 г., смята Наталия Ерьомина, професор в катедрата по европеистика във Факултета по международни отношения на Държавния университет в Санкт Петербург. "Тя беше избрана от партията, а не от обикновените граждани. Това лишава Тръс от легитимността, която например имаше Джонсън. Решението на торите от самото начало не намери всеобща подкрепа сред британците. Ситуацията се влоши още повече, след като Тръс напълно провали данъчната политика - една от най-силните тенденции на консерваторите. Техният електорат започна да осъзнава, че както премиерът, така и целият кабинет, който тя състави, не се справят със задълженията си”, допълва експертът.

Не може обаче да се каже, че дните на Тръс са преброени, уточняват експертите. В миналото тя многократно е демонстрирала умение да се адаптира към ситуацията, а и този път може да намери някой, на когото да прехвърли вината за непопулярната реформа. Освен това няма такива, които биха искали да заемат премиерския стол, а не само да критикуват настоящия ръководител на правителството. В британския политически елит има много малко хора, които искат да управляват страната в условията на тежка икономическа и политическа криза.

 

 

Михаил Катков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа