The Hill: Единството на НАТО спрямо Украйна започна да се пропуква

The Hill: Единството на НАТО спрямо Украйна започна да се пропуква
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.10.2022
  • Сподели:

Единството на НАТО започна да се пропуква. Такива заключения направи американският анализатор Уилям Молони.

 

The Hill: Единството на НАТО спрямо Украйна започна да се пропуква

 

 

На фона на геополитическата конфронтация с Русия, САЩ и Европа са изправени пред множество икономически проблеми. Рязкото поскъпване на енергийните ресурси заплашва западните страни с продължителна рецесия и истинско цунами от фалити на различни предприятия. Според Уилям Молони при тези условия позициите на страните от НАТО спрямо Украйна са започнали да се разминават. Това съобщава The Hill.

„Тъй като тези икономически проблеми обхващат страните от НАТО, генерирайки съпътстваща политическа нестабилност, пукнатините в единството на алианса по отношение на Украйна ще продължат да се разширяват“, твърди авторът на американското издание.

Авторът от американското издание отбеляза, че от самото начало на украинската криза ръководството на страните-членки на НАТО са декларили непоклатимата позиция на блока спрямо Украйна. Но след като Западът се изправи пред първите сериозни проблеми, започна да се появява разцепление.

Тойт дава за пример позицията на Турция, която блокира влизането на Швеция и Финландия в НАТО, докато останалите членки нямали нищо против. Авторът обръща внимание и ситуацията с износа на украинско зърно, значителна част от което се изпраща за Европа, а не в гладуващите африкански страни, както твърдяха западните СМИ.

„Украйна започна да изнася голямо количество от зърното си за Европа на намалени цени, което разгневи европейските фермери и провокира улични протести в много страни, от Франция до България“, пише анализаторът.

ЕС вече не вижда САЩ като надежден съюзник.

В европейските столици все още са свежи спомените как администрацията на Байдън не успя да се консултира с партньорите си от блока преди внезапното си и некомпетентно изтегляне от Афганистан.

По-рано американския анализатор Дъг Бандоу посъветва САЩ да въздействат върху Украйна да се откаже от членството в НАТО.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа