Ето какво искат повечето американци за Украйна

Ето какво искат повечето американци за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.10.2022
  • Сподели:

„Американците се уморяват от факта, че правителството на Съединените щати продължава да подкрепя Украйна в нейния конфликт с Русия. Повечето от тях искат да видят дипломатически усилия за прекратяване на военните действия, ако Съединените щати възнамеряват да продължат да оказват помощ," пише новинарският портал Business Insider.

 

Съгласно данните от проучване на Института за отговорно управление Куинси, 57% от анкетираните се застъпват за това Съединените щати да търсят дипломатически преговори за прекратяване на боевете в Украйна възможно най-скоро, дори ако това означава, че Киев трябва да направи отстъпки на Москва. И само 32% са против.

47% от анкетираните подкрепят продължаването на военната помощ на Вашингтон за Украйна само ако Съединените щати положат дипломатически усилия за прекратяване на конфликта.

41% от анкетираните са заявили, че подкрепят продължаването на военната помощ на Киев, независимо дали Вашингтон ще участва в дипломатическата работа или не, казва авторът Джон Халтивангер (John Haltiwanger) .

Близо половината от анкетираните американци смятат, че президентът на САЩ трябва да бъде по-активен в дипломатическата сфера, за да сложи край на боевете.

„Американците признават това, което мнозина във Вашингтон не приемат: военният конфликт между Русия и Украйна вероятно ще приключи на масата за преговори, а не на бойното поле.

И в Съединените щати има нарастващ скептицизъм относно подхода, който Вашингтон е възприел, подход, който е пълен с хардлайнери и военна помощ, но твърде малко дипломатическа стратегия и усилия “, каза Трита Парси , изпълнителен вицепрезидент на Институт Куинси.

„Колкото е необходимо“ не е стратегия, а рецепта за много години на катастрофален, разрушителен конфликт, който няма да ни доближи с нито една стъпка по-близо до създаването на просперираща, независима Украйна. Американските лидери трябва да покажат как работят: обяснете на хората в САЩ как планирате да използвате значителното си дипломатическо влияние, за да прекратите този конфликт “, добави Парси.

Почти половината от анкетираните (48%) са против оказването на помощ на Украйна в сегашните обеми, ако това ще доведе до дългосрочни трудности за световната икономика.

Освен това повечето американци се противопоставят на сегашната подкрепа за Украйна, ако това ще доведе до по-високи цени на газа или по-високи цени на стоките в Съединените щати.

61% от участниците в проучването признават, че конфликтът вече по един или друг начин е повлиял на финансовото им състояние.

Президентът Джо Байдън предупреди, че американските санкции срещу Русия могат да навредят на американската икономика. Но по-нататъшната подкрепа и защита на Украйна, каза той, оправдава тази цена.

От началото на специалната военна операция в края на февруари САЩ са предоставили над 15 милиарда долара помощ на Киев. Украинските въоръжени сили са получили много пратки с оръжия от САЩ и други партньорски страни. Това са и противотанкови ракети, и системи за противовъздушна отбрана, и ракетна артилерия с голям обсег.

Тъй като западните страни продължават да помагат на Киев, все повече доказателства предполагат нарастваща загриженост за това до какво може да доведе този конфликт и такава безмилостна помощ, при липса на дипломатически усилия, не само за Русия и Украйна, но и за всички други държави, вярва авторът.

„В по-голямата си част американците смятат, че усилията за укрепване на позицията на украинците на бойното поле трябва да бъдат придружени от усилия за постигане на съгласие по условията на устойчив мир на масата за преговори.

Въпреки това, с наближаването на гласуването за следващия пакет военна помощ за Киев, няма признаци, че Вашингтон се стреми да преговаря за мирен договор, който да запази и защити независимостта на Украйна.“ - каза Маркъс Стенли , директор по правозащитната дейност в Института Куинси.

 

Станете почитател на Класа