Западните експерти са развълнувани от новата защита на корабите на Черноморския флот на РФ

Западните експерти са развълнувани от новата защита на корабите на Черноморския флот на РФ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.10.2022
  • Сподели:

Контейнерните системи за РЕБ (редиоелектронна борба, бел. ред.), които започнаха да се оборудват на патрулни и спомагателни кораби на руския флот, станаха обект на голямо внимание от западните военни експерти, включително специалисти в анализа на сателитни изображения. Един от тях, швейцарският анализатор Бенджамин Пите, публикува в своя акаунт в Туитър актуални сателитни снимки, които според него демонстрират поставянето на контейнери с подобни системи за радиоелектронна борба на един от корабите на руския Черноморски флот.

 

Западните експерти са развълнувани от новата защита на корабите на Черноморския флот на РФ


«Сателитното изображение на военното пристанище Новоросийск показва известните вече големи десантни кораби и подводници, но тези два сини контейнера привлякоха вниманието ми. Може би това е нова отбранителна система за кораба», отбелязва Пите.

Тази версия е подкрепена от негов колега, анализатор, известен под псевдонима HI Sutton.

«Косвено изглежда, че може да бъде очаквана система за електронна война, базирана на контейнери, срещу дронове. Това заключение обаче не е окончателно, тъй като подобни сини контейнери са съвсем стандартни и често се използват за транспортиране на друго оборудване (например водолазна поддръжка) на руските спомагателни кораби», пише експертът в свой коментар.

Други анализатори отбелязват, че „стандартният“ характер на тези контейнери позволява много други версии. Според тях това може да бъде всичко — от система за радиоелектронна борба до противокорабна ракетна система или комплекса Club K (платформи за изстрелване на крилати ракети «Калибър»). Но може да са и просто логистични контейнери… Още повече, че корабът, на който са заснети сателитните снимки, развълнували западните анализатори, е спомагателният военен кораб от проекта 23120 «Всеволод Бобров».

В началото на септември командването на ВМФ на Русия обяви, че новите контейнерни системи за радиоелектронна борба ще бъдат инсталирани на открити площадки на корабите на руския флот за защита срещу евентуални атаки, извършени от дронове или крилати ракети. Системите за РЕБ в този случай ще потискат каналите за комуникация и управление на атакуващите обекти. Както беше посочено, първите подобни контейнерни системи за РЕБ ще получат патрулните кораби от проекта 22160 от типа „Василий Биков“.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа