„Ще ги унищожим за час“. На какви оръжия залага Пентагонът

„Ще ги унищожим за час“. На какви оръжия залага Пентагонът
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.10.2022
  • Сподели:

Пентагонът се стреми да създаде оръжие, срещу което и най-модерните системи за противовъздушна отбрана са безсилни. Наскоро американският военно-промишлен концерн Raytheon получи договор на стойност почти милиард долара за разработване и тестване на хиперзвукова крилата ракета с въздушно изстрелване HACM. Очаква се перспективният боеприпас да постъпи на въоръжение във ВВС още през 2027 г. За проекта HACM и други хиперзвукови разработки на САЩ - в нашия материал.

За изстребителите

Не е тайна, че в областта на хиперзвуковите оръжия американците се оказаха догонващи. Това се признава със скърцане както в Белия дом, така и в Пентагона. Основните геополитически съперници на САЩ са далеч напред. Русия е приела на въоръжение корабния хиперзвуков "Циркон", аеробалистичния "Кинжал" и стратегическия "Авангард". Китай - ракета със среден обсег на твърдо гориво DF-17. Някои от тези системи вече са преминали бойното кръщение. По-специално, през март руските ВВС унищожиха с „Кинжал“ подземен склад за боеприпаси в Ивано-Франковска област на Украйна.

В САЩ се изпълняват няколко програми наведнъж. От най-обещаващите проекти - HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile). Това е хиперзвукова крилата ракета с въздушно изстрелване с прямоточен двигател, способен да ускорява до шест хиляди километра в час в горните слоеве на атмосферата. Обсегът е неизвестен, но американците подчертават, че по този показател ще надминат най-далнобойните системи за ПВО на Русия и Китай.

Ние считаме тактическите самолети, главно изтребители, за основни носители на HACM“, каза пред репортери генерал Чарлз Браун, началник-щаб на ВВС на САЩ. - Новото оръжие ще позволи на нашите командири много по-гъвкаво да планират бойните действия. Машините, оборудвани с него, ще могат да унищожават най-ценните мобилни цели в близкия тил на противника, а специализираните бомбардировачи ще решават стратегически задачи.

Браун не уточни за какъв самолет става дума. Очевидно това са изтребители от пето поколение F-35 и F-22. В Пентагона са убедени, че те са най-малко уязвими от противовъздушната отбрана на потенциален противник. Техният стелт обаче никога не е бил тестван в реален бой със съвременни зенитно-ракетни системи.

Проектът HACM е вкусна хапка за американската отбранителна индустрия. Миналия юни Пентагонът възложи три 15-месечни договора за разработване на предварителни хиперзвукови концепции за крилати ракети на Boeing, Lockheed Martin и Rautheon. Последният е избран за изграждането на прототипи. Съюзниците на САЩ също участват в програмата. По-специално Австралия обеща да предостави инфраструктура за изпитанията.

Неуспешните изпитания

HACM е една от двете водещи хиперзвукови авиационни програми, които трябва да завършат със създаването на бойни модели. Има и аеробалистична ракета ARRW с планер от Lockheed Martin. Предполага се, че този продукт ще може да достигне скорост над 20 Mach и да достигне далечина до 900 километра. Ракетата е предназначена за унищожаване на наземни цели, кораби, както и цели, които бързо променят позицията си. Основните носители на ARRW са стратегическите бомбардировачи B-1B.

Беше планирано перспективните ракети да бъдат приети на въоръжение още през 2022 г. Неуспешните тестове обаче изместиха крайните срокове с години. През 2021 г. ВВС на САЩ проведоха три теста на ракетен ускорител на прототип на обещаваща ракета. Всичките се провалиха. По време на първите летателни тестове през април продуктът не се отдели от самолета. През юли ракетният двигател не се включи. През декември ARRW отново не успя да стартира.

Тестовете завършиха с успех едва през май 2022 г. Предстоят допълнителни тестове, което означава, че ракетата няма да влезе в експлоатация в близко бъдеще. Въпреки това ВВС на САЩ поискаха финансиране за първите 12 ракети ARRW. Според представители на Пентагона производството ще бъде бързо, тъй като много елементи са създадени с помощта на технология за 3D печат.

Вариантът за армията

Има планове за хиперзвукови и други видове въоръжени сили на САЩ. И така, за сухопътните сили се създава хиперзвукова ракетна система с голям обсег LRHW (Long Range Hypersonic Weapon). Ще има няколко основни продукта. Основното е ракетата AUR (All-Up-Round) в транспортно-пусковия контейнер, носеща бойната глава C-HGB (Common Hypersonic Glide Body). Разработват се и мобилна пускова установка и мобилен батареен команден пункт.

C-HGB принадлежи към класа хиперзвукови планери. Ракетата носител го ускорява до работна скорост, след което започва независим планиращ полет. Според Пентагона блокът C-HGB ще може да постигне най-малко пет Маха. По-точни стойности не се наричат. Обсегът, според Breaking Defense, позовавайки се на представител на американската армия, ще надхвърли 2775 километра.

Това позволява да се причисли комплексът LRHW към класа на ракетите със среден обсег, забранени доскоро от Договора за РСМД. Те искат да разположат първата батарея в бойни единици още през 2023 г. В бъдеще специалистите на Lockheed Martin възнамеряват да разработят вариант за изстрелване от кораби и подводници. Очаква се да влезе в експлоатация през 2025 г.

За подводно изстрелване

Основният конкурент на корабните LRHW във ВМС на САЩ е програмата за конвенционален бърз удар (CPS), хиперзвукови мигновени глобални ударни ракети. Както се посочва в командването на ВМС на САЩ, този продукт ще позволи на военните да поразят всяка цел на планетата за по-малко от час след получаване на съответната заповед.

Нови ракети ще бъдат монтирани на атомните подводници от клас "Вирджиния". Пентагонът се надява да получи първите серийни образци до 2024 г., атомните подводници ще бъдат преустроени за тях до 2028 г. До 65 CPS ще бъдат поставени на всяка подводница от серия Block V. Освен това тези ракети се считат за основните за най-новите стелт разрушители от клас Zumwalt.

И тук обаче американските оръжейници се сблъскаха с редица проблеми. През юни ВМС на САЩ се провалиха на тестовете - продуктът не можа да бъде изстрелян от носителя поради повреда на двигателя. Това е вторият провал - първият беше през октомври 2021 г., когато прототип на ракетата падна в морето по неизвестни причини малко след изстрелването.

 

 

Андрей Коц, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа