Обявиха какво точно влиза в новата военна помощ на САЩ за Украйна

Обявиха какво точно влиза в новата военна помощ на САЩ за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.09.2022
  • Сподели:

Обявеният нов пакет от американска отбранителна помощ за Украйна на стойност над 1 милиард долара включва около 500 единици модерно бойно и специално оборудване, което този път Пентагонът купува директно от производителите на оръжие.

 

 

Това се казва в официално изявление на Министерството на отбраната на САЩ, съобщава "Укринформ".

"Пакетът, отпуснат като част от Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI), потвърждава намеренията на САЩ за по-нататъшна подкрепа на Украйна в дългосрочен план", се казва в изявлението.

За разлика от предишните пакети, които действаха по силата на президентски правомощия и бяха осигурени чрез оръжия от арсеналите на Пентагона, сегашните доставки ще се осъществяват чрез директно закупуване на оръжия от производителите.

По този начин това може да се разглежда като дългосрочна инвестиция в укрепването на отбранителните способности на въоръжените сили, подчертаха от Министерството на отбраната на САЩ.

Пентагонът съобщи също, че новият пакет ще включва 18 ракетни системи HIMARS и боеприпаси към тях; 150 бронирани автомобила HMMWV; 150 тактически влекача; 40 камиона и 80 ремаркета за транспортиране на тежко оборудване.

Освен това на Украйна ще бъдат доставени два радара за безпилотни летателни апарати, 20 многофункционални радара, системи за противодействие на безпилотни летателни апарати, системи за защитена комуникация, наблюдение, разминиране и др.

Отпуснатите средства са предназначени също и за обучение, както и за поддръжка на оборудването и оръжията.

 

Станете почитател на Класа