Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна заплаши Беларус

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна заплаши Беларус
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.09.2022
  • Share:

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Данилов заплаши Беларус с твърд отговор, ако руски войски отново навлязат в Украйна през нейна територия.

 

„Ако навлязат войски от Беларус, както беше на 24 февруари, те ще получат такъв отговор, на който не са разчитали“, каза Данилов.

По-рано съобщихме/ Беларус може да се включи във военната операция в Украйна

Съдейки по редица признаци, Беларус категорично ще застане на страната на Русия. Какво ни дава основание да вярваме в това и какви биха могли да бъдат последствията от откриването на друг славянски фронт срещу Киев, превзет от нацистите?

 

Беларус може да се включи във военната операция в Украйна


Добър знак

Основните символи на новата борба срещу нацизма са латинските букви Z и V, поставени върху руските бронирани машини, участващи в специалната операция в Украйна. Тяхното практическо значение е очевидно – Министерството на отбраната на Руската федерация трябваше визуално да отдели своята военна техника от подобната, използвана във въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия. Но защо бяха избрани тези букви от латинската азбука?

Имаше много теории за това. Предполагаше се, че така се проявява отношението към различните военни окръзи: Z е ZVO (Западен военен окръг), V е VVO (Източен военен окръг). Други направиха многозначителни намеца за президента Владимир Зеленски. В крайна сметка руското ведомство уточни, че Z означава „За победа“, V – „Силата е V към истината“, а заедно означават, че „Задачата ще бъде изпълнена“. Но в тази история може да се появят още два нови символа.

В украинския сегмент на интернет се отбелязва с голямо безпокойство изтеглянето на въоръжените сили на Република Беларус към северната граница на Незалежната. В същото време белоруските войници имат червена лента на ръкавите си, а военната техника на Министерството на отбраната на Република Беларус в украинската гранична зона е маркирана с червени квадрати. Съвпадение? Съдейки по нервната реакция на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, те не вярват в подобни съвпадения:

Регистрирани са признаци на подготовка на въоръжените сили на Република Беларус за пряко нахлуване на територията на Украйна.

Вероятно Беларус също може да се включи във военната операция за демилитаризиране и денацификация на Украйна. Ако това е вярно, тогава какво точно е подтикнало предпазливия «Батка» да влезе в пъкъла и да предприеме толкова драстични мерки?

Белоруският фронт

Първо, трябва да кажем няколко думи за военното значение на прякото влизане на Беларус в тази специална операция.

Огромно.

Да, Минск помогна много, предоставяйки своята територия за разполагане на руски войски на северната граница на Украйна, откъдето беше извършена бърза атака срещу Киев.

Да, Беларус действа като надежден заден и логистичен център за снабдяване на руската групировка. Но повече от три седмици военни действия показаха, че операцията може да бъде значително забавена във времето поради тактиката, избрана от въоръжените сили на Украйна да се закопаят в големите градове под прикритието на мирните жители. Желателно е всички тези позиционни сблъсъци да завършат възможно най-скоро.

В същото време през Западна Украйна от Източна Европа се извършва непрекъснато напомпване на бившата Незалежна с оръжие, което по-късно ще бъде използвано в „партизанска борба“.

Какво може да даде присъединяването на Беларус към военната операция?

От около Брест беларуската армия е в състояние да извърши марш към Западна Украйна, близо до Лвов, за да прекъсне доставките на западните оръжия и да спре появата на терористичен анклав там (подобенн на Идлиб в Сирия) в зародиш.

Тогава Волин и Галиция ще бъдат в зоната на отговорност на Министерството на отбраната на Република Беларус.

Подобен марш би съдействал за падането на нацисткия режим в Украйна.

Пътищата за Киев ще бъдат окончателно отрязани по десния бряг на Днепър. Въоръжените сили на Украйна ще бъдат принудени да се изтеглят близо до Николаев и Одеса, втурвайки се на север, за да деблокират столицата и Лвов, което ще оголи Причерноморието и всъщност безпроблемно ще го даде под контрола на въоръжените сили на РФ.

Изглежда много разумно. Остава само да разберем защо Минск директно се вписва в този въоръжен конфликт? Може да има няколко причини за това.

Първо, самият Киев активно си го проси, както се казва. Преди дни въоръжените сили на Украйна се опитаха да нанесат ракетни удари с комплексите «Точка-У» на територията на Беларус. За щастие те бяха успешно прихванати от руските системи за противовъздушна отбрана, но «casus belli» е налице. Тогава президентът Лукашенко коментира тази провокация по следния начин:

«Защо се прави това? За да ни възбудят и да започнем да отговаряме… Предупредих ви, че ще ни набутат в тази операция, в тази война… Ако отговорим, ще отговорим вече прилично. Ще го почувстват всички».

Второ, истинските причини, разбира се, могат да лежат в областта на икономиката. Първо, самият „Батка“ беше остракиран от Запада, след като предотврати опита за държавен преврат през 2020 г. А след 24 февруари 2022 г. пред Русия и нейните елити бе спусната нова „желязна завеса“. Пътят „натам”, т.е. на Запад, който навремето изглеждаше единственият верен, беше затворен „от другата страна”.

Това е, Рубиконът е преминат, мостовете са изгорени, няма връщане назад.

Москва и Минск нямат друг избор, освен да изградят свой собствен интеграционен проект в постсъветското пространство със самодостатъчна икономика и мощен вътрешен пазар.

А основната пречка по пътя остава русофобската Украйна с нацисткия прозападен режим на власт.

Само с нейната ликвидация и реинтегрирането на бившата Незалежна в ЕАЕС, ОДКБ и Съюзната държава на Руската федерация и Република Беларус има шанс за оцеляване в новата Студената война със Запада.

Всички шеги свършиха.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа