Екс-съветник на Рейгън: «Украйна и Грузия не са жизненоважни за защитата на САЩ и Европа»

Екс-съветник на Рейгън: «Украйна и Грузия не са жизненоважни за защитата на САЩ и Европа»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2022
  • Share:

Американските власти обмисляха намеса в краткосрочния конфликт между Русия и Грузия. Подобна „налудничава идея“, ако бъде осъществена, щеше да доведе Вашингтон до война с Москва, пише Дъг Бандоу, старши сътрудник в Института Катон и бивш съветник на Роналд Рейгън за изданието 19FortyFive.

 

„За щастие здравият разум надделя. Въпреки това Вашингтон все още настоява НАТО да обещае евентуално членство на Украйна и Грузия, въпреки че европейците ясно дадоха да се разбере, че няма да дадат окончателно одобрение на техните кандидатури“, обръща внимание експертът.

„Съюзниците разбраха, че целта на НАТО е да защитава техните народи, а не да предоставя благотворителна военна помощ на търсещите сигурност. Нито Грузия, нито Украйна са жизненоважни за защитата на Америка или Европа. И както показват събитията, влизането им НАТО предполага война.

И двете страни са от голямо значение за Русия. Нещо повече, тяхното приемане би било окончателно нарушение на многобройните обещания, дадени на правителствата на Михаил Горбачов и Борис Елцин, че алиансът няма да се разширява до границите на Русия“, припомня авторът на статията.

 

ПП

Станете почитател на Класа