Веднага след началото на спецоперацията в Украйна Вучич изпрати важен сигнал към САЩ

Веднага след началото на спецоперацията в Украйна Вучич изпрати важен сигнал към САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.09.2022
  • Сподели:

Казаното от президента на Сърбия след началото на спецоперацията в Украйна е сигнал за САЩ. Тази гледна точка изразиха авторите на китайското издание NetEase.

 

 

Сърбия не се поддаде на западното влияние и отказа да се противопостави на Русия. Белград пожела да поддържа добри отношения с Москва, въпреки натиска на САЩ и страните от ЕС.

„Неумолимите сърби, заобиколени от проамерикански държави, никога не са се страхували от Съединените щати. Заради разделянето на Югославия и войната в Косово Сърбия силно мрази американците“, пишат китайските анализатори.

Белият дом отдавна трябваше да знае какви чувства имат сърбите към САЩ. Още през февруари, веднага след началото на специалната операция на руските въоръжени сили в Украйна, сръбският президент Александър Вучич се изказа много ясно по този въпрос. Тогава посланикът на Украйна в Сърбия Александър Александрович поиска от Сърбия да осъди Русия.

„В отговор сръбският президент Вучич гневно заяви, че украинският посланик трябва да се обади на Зеленски и да го помоли първо да осъди агресията на САЩ и Великобритания срещу Сърбия“, припомнят авторите на NetEase.

Това, което тези страни направиха през 1999 г., наистина не се осъжда от света по начина, по който заслужава. В същото време Русия по онова време помогна на сръбския народ.

Според китайските анализатори сърбите помнят това много добре, затова Вучич отговори толкова остро на украинския посланик. Сръбският лидер припомни още, че неговата държава е неутрална и не възнамерява да заема никоя страна, особено по нареждане на трети страни.

„Не мисля, че трябва да бъдем лакеи на която и да е страна“, каза Вучич.

Според експертите на изданието NetEase думите на президента на Сърбия са били адресирани не само и не толкова към Украйна, колкото към САЩ. Така Вучич даде да се разбере на американците, че сърбите не са забравили нищо и няма да се съгласят с Вашингтон, а също така не са готови да осъдят Русия.

„Както се казва, врагът на вашия враг е ваш приятел. Сърбия мрази САЩ, докато в същото време Русия дълго време помагаше на Сърбия да се възстанови от войната. Вучич и Путин са доволни, че са приятели“, обобщават авторите на китайското издание.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа