Европа води война срещу Русия, ще изгуби

Европа води война срещу Русия, ще изгуби
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.09.2022
  • Сподели:

Европа води открита война срещу Русия, но тази война вече стана скъпа и болезнена за ЕС, пише Seznam zprávy. Енергийната криза ще остане факт за европейците през следващите няколко години. Предстоящата зима ще бъде най-тежкото изпитание за тях.

 

Превод от Seznam zprávy, Чехия:

 

Европа води война срещу Русия, ще изгуби

 

 

Тактическото премълчаване на истината има неприятната тенденция да се връща като бумеранг.

Цяла Европа е във война.

Вероятно не го осъзнаваме, защото градовете ни не са бомбардирани, никой не обявява военно положение и хората не умират с хиляди на фронта или под развалините.

Първоначалният шок от началото на руска специална военна операция на територията на Украйна близо до Чешката република (преди около шест месеца през 2022 г.!) отдавна е заменен от смайване. Всички трябваше да се изключим през лятната ваканция.

Днешната нарастваща несигурност изглежда не е свързана с амбициите на режима на Путин, а със страховете от покачване на цените и обедняването, както и със заплахата от прекъсване на енергийните доставки.

Навсякъде търсят въображаеми виновници, виждайки ги в правителството на Фиала, в германските енергийни планове, в „зелените“ планове на Европейския съюз.

А някъде на заден план остана основната идея.

Ние водим открита война с Русия на Путин.

Войната вече стана скъпа и болезнена за всички.

Това, което се случи през последните месеци и което ще продължи да се влошава още известно време, е просто диспропорция между търсенето на енергийни ресурси, предимно природен газ, и тяхното предлагане.

Русия се възползва от това и ту въртейки, ту отваряйки вентилите, изкуствено вдигна цените до невиждани висоти.

Предложените решения на национално и общоевропейско ниво, с изключение на енергоспестяването и съвместните покупки, могат да се справят само със симптомите на заболяването, а не с причината за тях, тоест недостига на доставки.

Неприятната истина е, че енергийната криза ще бъде с нас през следващите няколко години.

Предстоящата зима ще бъде най-тежкото изпитание, но дори и след нея никой сериозен политик не може да обещае значително подобрение.

Изграждането на достатъчен капацитет за възобновяема енергия, алтернативна газова инфраструктура, изолация или подмяна на източници на топлина в стотици хиляди домове са дълга надпревара с времето, а спирането на доставките от Русия зачеркна всички предварително подготвени стратегии и сценарии.

Още по-внимателно трябва да се съсредоточим върху социалните последици от ситуацията, която няма да бъде само преходна.

Задължение на разумния собственик е да обложи огромните печалби на енергийните компании, а след това всички тези средства трябва да бъдат преразпределени към онези домакинства, които са в затруднено положение. Надявам се, че за тяхно добро най-после дясното правителство ще осъзнае и това.

Ние сме в състояние на война с Русия.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа