Европейците плащат скрит данък, заради него електричеството ще стане още по-скъпо

Европейците плащат скрит данък, заради него електричеството ще стане още по-скъпо
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.09.2022
  • Сподели:

Европейската стратегия по промяната на климата изостря безпрецедентната енергийна криза в региона, пише WSJ. Става дума за система за търговия с емисии въглероден диоксид, което само стимулира поскъпването на електроенергията.

 

Превод от WSJ, САЩ: 

 

Европейската система за търговия с емисии повишава цената на енергията без причина.

Европа се готви за безпрецедентна енергийна криза, която се очаква тази зима. Европейските политици казват, че една от основните причини за тази ситуация е руската специална военна операция в Украйна.

Но те не искат да признаят как техните собствени политики по промяната на климата влошават нещата.

Ще обясним.

 

Европейците плащат скрит данък, заради него електричеството ще стане още по-скъпо

 

 

Подобно на цените на изкопаемите горива, квотите за емисии на CO2 в търговията с емисии на ЕС се повишиха рязко. Сертификатът за емисии на един метричен тон CO2 сега струва около 80 евро, а през миналия месец се повиши до почти 100 евро. В края на 2019 г. цената му беше 25 евро.

Нарастващите цени на емисиите увеличават цената на електроенергията за потребителите, както и увеличават натиска върху предприятията, които отчаяно искат да оцелеят в лицето на прекомерно високите цени на горивата.

Системата за търговия с емисии е въведена в Европа от 2005 г. Чиновниците определят ежегодно броя на разрешителните и след това участниците на пазара могат да търгуват с квоти. По този начин компаниите с повече емисии могат да закупят нужните сертификати от тези, които са намалили емисиите си. Ако търсенето превиши предлагането, повишаването на цените на квотите на теория трябва да стимулира инвестициите в зелена енергия с цел намаляване на емисиите.

Но тази система беше създадена, без да се вземат предвид кризи като тази, която дойде тази година.

Един от факторите за повишаване на цените на квотите са промените в структурата на горивно-енергийния баланс, като тези промени са причинени от ограничения на доставките, които имат политически характер.

По този начин системата за ограничение и търговия не създава пазарни стимули за промяна, въпреки че би трябвало.

Поради недостига на природен газ европейските страни започват да използват въглища за производство на електроенергия.

Това увеличава търсенето на квоти и съответно цените им.

Енергийната индустрия може да използва ядрено гориво, за да намали зависимостта от въглищата, или властите могат да ускорят разработването на газови находища в своите страни.

Но европейските политици упорито се противопоставят на подобни мерки, което води до увеличаване на цената на квотите в системата за търговия с емисии.

Брюксел изкуствено създава недостиг на разрешителни за емисии.

Регулаторите трябва да възприемат пазарен подход към цените за ограничение и търговия, тъй като целта е да се определи целеви показател за емисиите, а след това да се остави пазарът да определи цената за този обем.

Някои политици започват да се ориентират в ситуацията. Полският премиер Матеуш Моравецки наскоро каза пред Financial Times, че подкрепя отказа от системата за търговия с квоти за година или две.

Но в Европа има точно толкова малко такива политици, колкото и достъпни енергийни ресурси.

А докато други лидери не се ориентират, скрития въглероден данък на Европа ще продължи да «ръфа».

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа