Предала ли е властта Лиз Тръс на екстремните неолиберални мозъчни тръстове?

Предала ли е властта Лиз Тръс на екстремните неолиберални мозъчни тръстове?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.09.2022
  • Сподели:

Джордж Монбиот
Кой избра Лиз Тръс? Членове на консервативната партия, разбира се. Кои са те? Непропорционално богати, бели, възрастни мъже, живеещи в южната част на Англия. Но има някои членове, чийто профил няма как да знаем. Те не живеят в Обединеното кралство, никога не са били жители или граждани тук и нямат право да гласуват на нашите избори. Учудващо, от 2018 г. на тези чуждестранни членове е разрешено да определят кой да бъде министър-председателят на Обединеното кралство.
Правилата на Консервативната партия са открита покана към всеки, който иска да се забърква в нашата политика. Изглежда нищо не спира агенти на друго правителство да се регистрират като членове на Консерваторите в чужбина. Нито има нещо, което да спре един човек (или един бот) да кандидатства за множество членства. Толкова за партията на патриотизма, суверенитета и националната сигурност.
Тази отворена покана, съдейки по малкото информация, която можем да съберем, все още не е напълно използвана. Може би чуждите правителства все още не са осъзнали каква златна възможност им е дадена. Може би просто не могат да повярват колко безотговорни са торите.
Но не е нужно да предполагаме кампания от друга държава, за да видим Тръс като кандидат, подкопаващ онова, което е останало от нашата демокрация в името на недемократични интереси. Като правило, колкото по-шумно един политик провъзгласява своя патриотизъм, толкова по-вероятно е той да действа от името на чужди пари. Всеки скорошен министър-председател консерватор е поставял интересите на транснационалния капитал над интересите на нацията. Но в по-голяма степен от всеки предишен лидер, политиката на Тръс е оформена от организации, които наричат себе си мозъчни тръстове, но биха били по-добре описани като лобисти, които отказват да разкрият кой ги финансира. Сега тя ги доведе в сърцето на правителството.
Нейният старши специален съветник Рут Портър беше директор по комуникациите в Института по икономически въпроси (IEA), екстремна неолиберална лобистка група. Разследване на кампанията за демокрация Transparify посочи МАЕ като „силно непрозрачен" относно източниците на финансиране. Ние знаем от комбинация от изтичане на информация и документи от САЩ, че той има история на вземане на пари от тютюневи компании и от 1967 г. насам от петролната BP, а също така е получил големи плащания от фондации, финансирани от американски милиардери, някои от които основни спонсори на отричането на науката за климата. Когато работеше в IEA, Портър призова за намаляване на жилищните помощи и детските надбавки, таксуване на пациентите за да използват NHS, намаляване на чуждестранната помощ и премахване на зелените фондове.
След това тя стана ръководител на икономическата и социална политика в Policy Exchange, също беше посочена от Transparify като „силно непрозрачна". Това е групата, която (след напускането на Портър) призова за нов закон срещу Extinction Rebellion, който се превърна, в ръцете на бившия вътрешен министър Прити Пател, в Закон за полицията, престъпленията, присъдите и съдилищата. По-късно открихме, че е получил 30 000 долара от американската петролна компания Exxon.
Лиз Тръс, според ръководителя на МАЕ, е говорила на повече от нейните събития от всеки друг политик през последните 12 години. Две от срещите на Тръс с организацията бяха изтрити от официалния запис, след което възстановени, след като изтриванията предизвикаха скандал.
По-важното е, че Тръс бе предполагаемият основател през 2011 г. на групата за свободно предприемачество на консервативните депутати. Уеб страницата на групата е регистрирана от Рут Портър, която по това време работи за IEA. МАЕ организира събития за групата и брифинги за медиите. Дванадесет членове на сегашния кабинет, включително няколко от неговите най-високопоставени фигури, са принадлежали към групата.
Главен икономически съветник на Тръс е Матю Синклер, бивш главен изпълнителен директор на подобна лобистка група, Алианс на данъкоплатците, финансиран неясно от чужди донори. Синклер написа книга, озаглавена Let Them Eat Carbon, в която се твърди: „Екваториалните региони може да пострадат, но е напълно възможно това да бъде балансирано от райони като Гренландия." С други думи, ние разменяме живота на милиарди хора срещу перспективите на някои от най-слабо обитаемите места на Земята. Това е сред най-безчувствените и невежи изявления, които съм виждал.
Временният прессекретар на Тръс, Алекс Уайлд, беше директор по изследванията в същата организация. Нейният здравен съветник, Каролайн Елсъм, беше старши изследовател в Центъра за политически изследвания, който беше посочен от Transparify като – познахте – „силно непрозрачен". Нейният политически секретар, Софи Джарвис, беше ръководител на правителствените въпроси в Института Адам Смит (също „силно непрозрачен") и финансиран от тютюневи компании и американски фондации.
Тези групи представляват крайната периферия на неолиберализма. Те поддържат, че човешките взаимоотношения са изцяло транзакционни: ние сме мотивирани преди всичко от преследването на пари, което оформя нашето поведение. И все пак, забавно, когато ги предизвиквате относно тяхното финансиране, те отричат, че парите, които получават, влияят на позициите, които заемат.
В продължение на десетилетия развитието на политиката вдясно беше оформяно по следния начин. Олигарси и корпорации финансираха мозъчните тръстове. Мозъчните тръстове предлагаха политики, които по чисто стечение на обстоятелствата отговаряха на интересите на олигарсите и корпорациите. Милиардерската преса – също собственост на олигарси – съобщава за тези политически предложения като брилянтни прозрения от независими организации. Консервативни лидери цитираха отразяването в пресата като доказателство за обществено търсене: гласът на олигарсите беше третиран като глас на народа. Но сега мозъчните тръстове не се нуждаят от заобиколен маршрут. Те вече не лобират в правителството. Те са правителството. Лиз Тръс е техният кандидат. За да защити интересите на глобалния капитал, тя ще води война срещу всяко общо начинание за подобряване на живота ни или за защита на живата планета.

Станете почитател на Класа