Кедми посочи голямото предимство на руската армия, което тя не използва

Кедми посочи голямото предимство на руската армия, което тя не използва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.09.2022
  • Share:

В хода на продължаващата от 24 февруари руска военна операция на територията на Украйна Въоръжените сили на РФ използват неправилно танковете. Съвременната война трябва да бъде маневрена и руската армия има всичко необходимо за това, но не действа така. Това съобщи бившият глава на израелската разузнавателна служба «Натив», военният експерт Яков Кедми, пише порталът «Военно дело».


Кедми подчерта, че танковете са необходими, за да пробият дупки в защитата на врага и да достигнат дълбокия му тил, за да прекъснат линиите за доставки.

«Беше избрана тактиката войната (специалната военна операция в Украйна, бел. ред.) да не е маневрена. Защо са решили така, не знам, но в една маневрена война Русия има огромно предимство — голям брой бронетанкови войски. Винаги е по-добре да се атакуват укрепленията отзад. За да се направи това, трябва да се отиде отзад, за целта трябва да заобиколите противника и да пробиете, където е удобно», поясни Кедми.

В същото време той не е уверен, че избраната от руското командване тактика под формата на разчитане на артилерията ще намали загубите в личния състав. Според него дори огромното огнево предимство не гарантира това, защото спецоперацията е разтеглена във времето, а това е от голямо значение.

Той посочи, че винаги има ограничено количество боеприпаси на фронтовата линия и те трябва постоянно да се доставят. Пробивът на отбраната в някои райони с въвеждането на големи танкови части ще позволи да се лиши врагът от боеприпаси, тъй като те просто ще свършат поради липса на логистика и той ще трябва да се оттегли. Такава тактика, според него, е много по-ефективна от съществуващата.

«От гледна точка на руската армия нямаше проблем да отиде до Днепър от Чернигов и почти до Днепропетровск и да разруши всички мостове, с изключение на тези, близо до които има сериозни групи от войски. И край. Няма снабдяване. Противникът остава без оръжия. Всички укрепления могат да бъдат превзети с голи ръце», допълни Кедми.

Според него тогава спецоперацията е щяла да е съвсем различна, със съвсем различен брой войски, които трябвало да бъдат въведени на територията на Украйна. В същото време той не изключи, че прилагането на това би довело до големи загуби в началния етап, но успешното прилагане на тази тактика в крайна сметка е щяло да спаси много повече животи, тъй като нямало да има нужда да се щурмуват укрепени райони на въоръжените сили на Украйна в Донбас.

Експертът нарече сегашната ситуация — «статична война», подобно на Първата световна война, която е наричана «окопна война».

«Но тогава нямаше танкове, а когато имаше, се използваха. А тук танковете не се използват по предназначение, а като поддръжка на пехотата. Пехотата придружава и подкрепя танковете, а не обратното», посочи Кедми.

Той също така обърна внимание на факта, че въоръжените сили на РФ разполагат с огромно количество «самоходни оръдия» (САУ), които заедно с танковете могат да осигурят на войските много по-висока маневреност. Той обобщи, че липсата на маневреност понастоящем пречи на въоръжените сили на Украйна да развиват контранастъпление, а Русия, която има всичко за маневрена война, не използва своето предимство.

Трябва да се отбележи, че според The ​​Military Balance към началото на 2022 г. въоръжените сили на РФ разполагат с 13 617 танка от различни модели. В същото време 10 200 са в резерв (в бази за съхранение), 2927 са на въоръжение в Сухопътните войски, други 330 са в Бреговите войски на ВМС и 160 са във ВДВ.

Но са необходими много време и усилия, за да се пуснат в хода на спецоперацията повече от 10 000 танка.

Освен това, за подкрепа на настъпващите „бронирани армади“, за прикриване на фланговете и тила е необходима няколко пъти повече пехота, отколкото ограниченият контингент на руската армия в спецоперацията. Точно наличието на значителен брой пехота дава възможност да се контролират територии и да се реализират всички предимства в технологиите и огневата мощ.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа