Защо продължават странните смърти на руски мениджъри, свързани с „Газпром“?

Защо продължават странните смърти на руски мениджъри, свързани с „Газпром“?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.09.2022
  • Share:

Трудно е да се проследи… Когато тялото на Иван Печорин беше намерено изхвърлено на брега близо до Владивосток, най-източния руски мегаполис, това стана 12-ият път тази година, когато богат руски ръководен кадър умира при странни обстоятелства.

„Странни обстоятелства“ може да се окаже меко казано. За някои от тези хора се твърди, че са паднали от прозорец. Някои от тях загинаха при предполагаеми убийства и самоубийства. Те се удавиха или бяха удавени, обесиха се или бяха обесени – в зависимост от това на кого вярвате. Те загиваха в Русия, Западна Европа и Вашингтон, окръг Колумбия.

Един петролен магнат е намерен в банята си с прерязани вени. Друг, ръководил корпоративната сигурност на същата компания, е открит обесен в гаража си. Изпълнителен директор на корабна компания е намерен в басейна си с огнестрелна рана в главата.

 

Сергей Протосеня, Владислав Аваев, Михаил Уотфорд

 

Може би най-странната от тези истории е случаят с бившия петролен мениджър Александър Суботин, който умря през май. Руските държавни медии съобщиха, че той е бил намерен в дома на шаман в Московска област, починал от сърдечен удар. Според Newsweek той е търсил лек за махмурлук.

Печорин, който беше открит тази седмица близо до Владивосток, е ръководител на енергийна компания в руския Далечен изток. През тази година загинаха не по-малко от осем богати руснаци, свързани с енергийния сектор на страната.

Печорин е бил директор на авиацията в руската корпорация за развитие на Далечния изток и Арктика ( КРДВ). Местните власти твърдят, че той е „паднал зад борда“ от лодка, която е плавала близо до нос Игнатиев в Японско море.

„На 12 септември 2022 г. стана известно за трагичната смърт на нашия колега Иван Печорин“, се казва в изявление на компанията.

КРДВ е подкрепена от руския президент Владимир Путин, като част от неговия проект за разработване на богатите енергийни и минни ресурси на Далечния изток. Newsweek нарича Печорин „ключовия човек“ на Путин в региона.

Той не е първият ръководител на КРДВ, който умира тази година. През февруари компанията обяви смъртта на 43-годишния си генерален директор Игор Носов. Като причина за смъртта е посочен инсулт.

 

Приятели или врагове на Путин?

Почти всички случаи са забулени в мистерия или в трудни за вярване детайли и – не е изненадващо – те пораждат множество конспиративно звучащи теории и аматьорски разследвания.

Сигурно някой убива всички тези хора? Със сигурност Путин, който е известен с това, че нарежда атаки срещу враговете си, трябва да е свързан по някакъв начин със смъртните случаи? Дали изпадането в немилост пред Кремъл води до необясними падания от прозорците?

Въпросите на разследващите – аматьори или професионалисти – се усложняват от факта, че някои от тези хора са били приятели на Кремъл, други – критици. Техните компании са се възползвали от добрите отношения с Кремъл – или са пострадали от войната на Путин. В някои случаи е възможно да е било вярно и едното, и другото.

 

 

 

Мистериозни смъртни случаи на руски бизнесмени през 2022 г.

Най-малко четирима от тях са свързани с руския енергиен гигант „Газпром“.

Леонид Шулман

Длъжност: Газпром Инвест, ръководител на транспорта
Дата на смъртта: януари 2022 г.
Място: Ленинградска област, Русия, баня на имението
Обстоятелства: Според руските държавни медии до тялото му е намерено предсмъртно писмо.

Александър Туляков

Длъжност: Изпълнителен директор в Газпром
Дата на смъртта: Февруари 2022 г.
Място: гараж на резиденцията в Санкт Петербург
Обстоятелства: Върху тялото му е намерено предсмъртно писмо.

Михаил Уотфорд

Длъжност: Роден в Украйна, руски милиардер
Дата на смъртта: Февруари 2022 г.
Място: Съри, Великобритания, гараж на резиденцията
Обстоятелства: Британските власти не са открили доказателства за престъпление.

Василий Мелников

Длъжност: Руски бизнесмен. Собственик на Медсторм
Дата на смъртта: Март 2022 г.
Място: Нижни Новгород, Русия, апартамент
Обстоятелства: Съпругата и двамата му синове са намерени мъртви до него.

Владислав Аваев

Длъжност: Аваев: бивш вицепрезидент на Газпромбанк
Дата на смъртта: Април 2022 г.
Място: Москва, луксозен апартамент
Обстоятелства: Съпругата му и 13-годишната му дъщеря са намерени мъртви до него.

Сергей Протосеня

Длъжност: Бивш изпълнителен директор в Novatek
Дата на смъртта: Април 2022 г.
Място: Лорет де Мар, Испания, в градината на резиденция
Обстоятелства: Обесен е на парапет. Съпругата и дъщеря му са намерени мъртви в леглата си с тъпи удари от брадва и прободни рани.

Александър Суботин

Длъжност: Член на борда на директорите в Лукойл
Дата на смъртта: Май 2022 г.
Място: Митишчи, град на североизток от Москва
Обстоятелства: Съобщава се, че е починал от сърдечен удар при посещение при шаман.

Юрий Воронов

Длъжност: Изпълнителен директор на Астра Шипинг, подизпълнител на Газпром
Дата на смъртта: Юли 2022 г.
Място: Санкт Петербург, Русия, басейн на имението
Обстоятелства: Намерен е с огнестрелни рани в главата и пистолет до тялото си.

Дан Рапопорт

Длъжност: Роден в Латвия руски бизнесмен и откровен критик на Путин
Дата на смъртта: август 2022 г.
Място: Вашингтон, луксозен апартамент
Обстоятелства: Съобщава се, че е починал при падане от апартамента си.

Равил Маганов

Длъжност: Маганов: председател на руския петролен гигант "Лукойл" и откровен критик на Путин
Дата на смъртта: Септември 2022 г.
Място: Москва, под прозореца на кремълска болница
Обстоятелства: Според съобщенията е бил хоспитализиран заради сърдечни проблеми и депресия, а след това " е паднал от прозореца".

Иван Печорин

Длъжност: директор на авиацията в руската корпорация за развитие на Далечния изток и Арктика
Дата на смъртта: Септември 2022 г.
Място: Изхвърлен от водата, Берегово, на 100 мили от Владивосток, Русия
Обстоятелства: Съобщава се, че се е удавил край нос Игнатиев, Владивосток. Тялото му е намерено в Береговое два дни по-късно. Вероятно е паднал от лодката си.

Владимир Сунгоркин

Длъжност: Главен редактор на руския официоз "Комсомолская правда“
Дата на смъртта: Септември 2022 г.
Място: Село Рощино, Хабаровски край, Русия
Обстоятелства: Съобщава се, че е получил инсулт и се е задушил, докато е отивал на обяд.

Може би най-подозрителната от всички тези истории е двойката смъртни случаи на ръководители от „Лукойл“, най-голямата частна петролна компания в Русия. Това е така, защото „Лукойл“ отрано зае публична позиция срещу войната в Украйна. През март компанията излезе с изявление, в което призова за „незабавно прекратяване на въоръжения конфликт“.

По-рано този месец руските държавни медии съобщиха за смъртта на Равил Маганов, председател на управителния съвет на „Лукойл“. В първоначалното изявление на компанията се казваше, че Маганов е „починал след тежко заболяване“; в по-късни публикации се твърдеше, че тялото му е намерено на територията на Централната клинична болница в Москва и че Маганов е починал при случайно падане от прозорец на болницата.

Вторият служител на „Лукойл“, Суботин, е човекът, посетил шамана. Суботин е намерен мъртъв в мазето на резиденция в московско предградие, принадлежаща на шамана Магуа, който твърди, че практикува ритуали за пречистване.

Сред загиналите са и двама служители на газовата компания „Газпром“, която не отговори на молбата за коментар; подозренията са, че предполагаемата корупция, свързана с компанията, може да е изиграла роля.

Повечето от тях умират в Русия, други обаче са загинали в чужбина. Михаил Уотфорд, петролен и газов магнат, беше намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия, четири дни след началото на войната.

През април телата на 55-годишния руски олигарх Сергей Протосеня и още двама членове на семейството бяха открити мъртви в Лорет де Мар, Испания. Протосеня беше намерен обесен, а роднините му бяха намушкани с нож. Семейството и приятелите му заявиха пред каталунската полиция, че той е станал жертва на „инсценирано самоубийство“.

На 14 август Дан Рапопорт, американски инвестиционен банкер от латвийски произход и откровен критик на Путин, беше намерен мъртъв пред луксозна жилищна сграда във Вашингтон. Полицията заяви, че не разглежда смъртта на Рапопорт като подозрителна, съобщи Politico, въпреки че случаят продължава да се разследва.

Какво да мислим за всичко това? В някои случаи самоубийството изглежда правдоподобно, като се има предвид, че някои от лицата са загубили огромни суми пари заради санкциите, наложени след инвазията на Путин. Подозренията за нечиста игра, разбира се, са разбираеми – като се има предвид естеството на смъртните случаи и фактът, че Кремъл на Путин в миналото е поръчвал убийства на своите врагове.

Но извън това е невъзможно да се разбере къде е истината. Поне засега. Може би най-многото, което може да се каже, е, че приемането на всички обяснения за чиста монета изглежда пресилено. И това ще обясни защо толкова много хора – и аматьори, и професионалисти – не правят нищо подобно.

 

 

 

Станете почитател на Класа