Ю.Ушаков: Срещата на ШОС ще е много важна на фона на мащабните глобални промени

Ю.Ушаков: Срещата на ШОС ще е много важна на фона на мащабните глобални промени
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.09.2022
  • Сподели:

Кремъл отдава все по-голямо значение на предстоящата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд на 15-16 септември, тъй като тя се провежда на фона на мащабни геополитически промени, когато се изгражда многополюсен свят, каза руският президентският помощник Юрий Ушаков.
„Няма да е пресилено да кажа, че тази среща на върха е специална, тъй като се провежда в условията на мащабни геополитически промени, с бърза и неотменима трансформация на целия комплекс от международни връзки, отношения, политики, икономика, когато се изгражда нов модел, основан на реалната многополярност и диалог", каза той.
Според Ушаков „Москва смята, че Шанхайската организация за сътрудничество е реална алтернатива на ориентираните към Запада структури и механизми, тъй като всички членове на ШОС са ангажирани с усилията за по-представителен, демократичен, справедлив и многополюсен световен ред, който се основава на общопризнатите принципи на международното право", обясни той.
„Всички членове на ШОС се обявяват за равноправно сътрудничество между страните от световната общност с централна, координираща роля на ООН, в духа на взаимно уважение, справедливост, равенство и взаимно съобразяване с интересите на другите", подчерта той.
Ушаков подчерта „ШОС е извънблокова организация, нейната дейност не е насочена срещу никои държави. ШОС обединява страни с различни културни и цивилизационни традиции, с различни външнополитически курсове, различни модели на национално развитие, но работата в тази организация се гради на принципите на равнопоставеност, взаимна изгода, зачитане на суверенитета, ненамеса във вътрешните работи , което направи възможно за исторически кратко време превръщане на ШОС в ефективен и влиятелен механизъм за многостранно сътрудничество".
„ШОС е най-голямата регионална организация в света, която обхваща огромно географско пространство: 60% от европейския континент и около половината от населението на планетата (3,2 милиарда души). Съвкупният БВП на страните от ШОС възлиза на почти една четвърт от световния БВП, като през следващите години тази цифра може да нарасне до 35 и повече процента", отбеляза съветникът на Кремъл.
„Безпрецедентното представителство на срещата на върха в Самарканд доказва растящия авторитет на ШОС", отбеляза Ушаков, Той добави, че това ще бъде първата напълно лична среща на върха от три години. Тя ще събере 15 лидери: от осемте страни членки на ШОС (Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан), от трите държави наблюдателки (Беларус, Иран и Монголия), от трите страни партньори на диалога (Азербайджан, Армения и Турция) и на Туркменистан. Предстоящата среща на върха ще бъде уникална по отношение на броя на заявления от други страни, които са готови да се присъединят към дейностите на ШОС в различни формати".

Станете почитател на Класа