Гняв се сипе срещу Кремъл: какво се случва с руската армия?

Гняв се сипе срещу Кремъл: какво се случва с руската армия?
  • Публикация:  Кристина Нагел DW
  • Дата:  
    13.09.2022
  • Сподели:

Който през последните два дни е гледал държавния информационен канал "Россия 24", е чул и видял само това: че военната специална операция, както в Русия официално наричат войната в Украйна, продължава.

 

 

 

Със стоическо изражение на лицето говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков изброи още руски успехи: въздушно-космическите сили, ракетни войски и руската артилерия продължават "прецизните си удари" срещу украинските части в района на Харков. И още: били унищожени личен състав и военно оборудване на украинците в селищата Купянск и Изюм, като украинските загуби включвали до 250 войници и повече от 20 единици бойна техника.

Който обаче разгледа по-задълбочено показваните сега военни карти с предишните, ще забележи, че всъщност руските части са се изтеглили от района на Харков. В събота руското военно министерство определи това като "прегрупиране" на руските части в Донбас.

"Срамно е..."

В социалните мрежи, където - за разлика от държавните медии - се говори за руско военно поражение, има много злостни коментари. Дори верни на Кремъл участници в дебата, като чеченския лидер Рамзан Кадиров, изразяват своето недоволство. "Срамно е, че официалните лица не казват нищо, въпреки че трябваше да го обявят", заяви той.

 

Отвоюването на Харков от украинската армия

 

Без да се съмняваме в руската победа е ясно, че са допуснати грешки, продължава той. "Ако до ден-два не бъде променена стратегията във военната специална операция, ще бъда принуден да се обърна директно към ръководствата на военното министерство и на страната, за да изясним ситуацията на място", добави Кадиров.

За реакция от страна на Кремъл настояват и коментатори в руски патриотични блогове. Открито се критикува това, че през двата почивни дни в Москва е имало голяма заря по повод на някакво юбилейно честване - въпреки военния провал. Близкият до Кремъл политолог Сергей Марков нарече това грешно политическо решение, което не трябва да остава без последици.

Каква ли ще е реакцията на Кремъл?

През последните месеци срещу руското политическо ръководство рядко е имало толкова сериозни критики от негови привърженици. Неясно засега остава каква ще бъде реакцията на Кремъл: дали той ще отговори с персонални промени и засилване на ударите срещу Украйна, или самите критици - колкото и верни да са те на режима - ще се окажат под силен натиск.

Станете почитател на Класа