Politico за истинските причини за доставката на американско оръжие на Киев и помощта за другите страни

Politico за истинските причини за доставката на американско оръжие на Киев и помощта за другите страни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.09.2022
  • Сподели:

Военният потенциал на източноевропейските страни от НАТО е изчерпан, а това притеснява Вашингтон повече от помощта за самата Украйна, пише Politico. За първи път от края на февруари новият пакет за военно финансиране, отпуснат от Съединените щати, ще бъдат използван за попълване на арсеналите на съюзниците от Пентагона. Попълването на американските запаси от артилерийски снаряди става все по-трудно.

 

"Проблемът е по-голям от Украйна": Politico за истинските причини за доставката на американско оръжие на Киев и помощта за другите страни

 

 

В четвъртък високопоставени представители на САЩ обявиха нов пакет от военна и хуманитарна помощ на стойност 2,8 милиарда долара за Украйна и източноевропейските съюзници, отбелязвайки преминаването от бързи доставки на оръжие за Украйна към по-дългосрочно оборудване на страните от източния фронт на НАТО.

Съобщението дойде, когато държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Киев на второто си посещение от началото на специалната операция на Русия в Украйна, а министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили пристигнаха във военновъздушната база Рамщайн в Германия, за да обсъдят военните действия в Украйна с десетки колеги от блока, пише вестникът.

Незабавната помощ за въоръжените сили на Украйна в размер на 675 милиона долара включва боеприпаси, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия. По-мащабното военно финансиране от 2,2 милиарда долара обаче се планира да бъде разделено наполовина: 1 милиард долара за Украйна и същата сума ще бъде разпределена между 18-те съседи на Киев в региона, чиято територия обхваща цялата западна граница на Украйна от Балтийско до Средиземно море, съобщи Politico.

„Сега има по-остър проблем, който ще бъде важен през следващите три до пет години, а именно защитата на НАТО и страните от НАТО от Русия, която не отстъпва“, заяви Сет Джоунс, директор на Програмата за международна сигурност в Център за стратегически и международни изследвания.

„По този начин администрацията (на САЩ, бел. ред.) признава, че това е по-сериозен проблем от Украйна и че страните от НАТО са изправени пред огромни предизвикателства, когато става въпрос за способността им да се защитават“, добави той.

Този ход бележи голяма промяна в подхода за първи път от началото на конфликта в Украйна. Доставките на боеприпаси и оборудване от европейски складове или директно от САЩ досега представляваха по-голямата част от американската помощ за Украйна; около 1 милион артилерийски снаряда, десетки гаубици и пускови установки за управляеми ракети бяха изпратени на фронтовата линия, отбелязва Politico.

Европейските съюзници на САЩ също предоставиха свои собствени запаси като част от мащабната международна операция за подпомагане, а 1 милиард долара, предназначени за снабдяване и модернизиране на техните военни сили, ще бъдат ключови за демонстрирането на ангажимента на Америка към алианса. Това трябва да разсее някои страхове, особено в балтийските страни, че са станали по-уязвими, след като са прехвърлили толкова много оръжия, пише Politico.

Американските власти не съобщават подробности за какви видове оръжия ще отидат средствата, но най-вероятно ще бъдат засилени системите за противовъздушна отбрана в източния регион на НАТО.

Полша вече поиска повече батерии Patriot от САЩ, а потенциалният нов член на алианса, Финландия, също се стреми да увеличи отбранителните си способности.

„Най-вероятно парите ще отидат във фондове, които са се доказали като ефективни в битките в Украйна, като дронове и ракети, както и за замяна на оръжия от съветската епоха, които европейските страни са изпратили в Украйна“, заяви Джим Таунсенд, старши сътрудник в Центъра за нови американски изследвания, съобщава Politico.

Финансирането от 1 милиард долара ще позволи на страните да използват грантове от САЩ за закупуване на военно оборудване от американските отбранителни компании с подкрепата и ръководството на Вашингтон.

Това отразява нарастващата нужда от оръжия в много източноевропейски страни, които се стремят или да се отърват от стария си съветски арсенал, или да попълнят запасите, повечето от които са прехвърлени в Украйна.

Има известна загриженост на Капитолийския хълм за промяна в приоритетите на Конгреса след междинните избори, особено ако републиканците спечелят мнозинство в Камарата на представителите. Много кандидати поставят под съмнение многомилиардните пакети за помощ за Украйна, пише Politico.

Съществуват също опасения относно силата на американския военно-промишлен комплекс, тъй като военните компании бързат да попълнят американските арсенали с боеприпаси, изпращани в Украйна.

Въпреки това, не всички производствени линии за оборудване като противотанкови оръжия, които се изпращат в Украйна с хиляди, могат бързо да бъдат възстановени.

Освен това има недостиг на кадри в тези отрасли.

„Ако в момента избухне война в Тайванския проток, има много сериозни опасения, че Съединените щати няма да имат достатъчно боеприпаси за продължителен конфликт“, каза Джоунс.

Според Пентагона Байдън все още разполага с 5,6 милиарда долара за попълване на запасите от артилерийски боеприпаси и противотанкови оръжия, които масово бяха изпращани в Украйна от февруари насам, заключава Politico.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа