Гърция предупреди Борел и Столтенберг за заплаха от сериозен конфликт с Турция

Гърция предупреди Борел и Столтенберг за заплаха от сериозен конфликт с Турция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.09.2022
  • Сподели:

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писма до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в които предупреди за заплахата от сериозен конфликт с Турция, съобщава електронното издание на в. "Катимерини".

 

В писмата, чиито копия бяха видени в сряда от Асошиейтед прес, гръцкият външен министър Никос Дендиас каза, че поведението на историческия регионален съперник на страната му - и съюзник в НАТО - трябва да бъде осъдено от трите органа.

„Като не го направим навреме или като подценим сериозността на въпроса, рискуваме отново да станем свидетели на ситуация, подобна на тази, която в момента се развива в друга част на нашия континент", написа той, намеквайки за войната в Украйна. „Това е нещо, което никой от нас наистина не би искал да види."

Писмата от понеделник и вторник идват в ниска точка в отношенията между двете съседки, които са разделени от вековна вражда и съвременни спорове, включително границите на Егейско море и имиграцията. Гърция и Турция бяха близо до война три пъти през последния половин век.

Във вторник президентът на Турция повтори слабо завоалирана заплаха за нахлуване, отправена през уикенда. Атина отговори, че е готова да защитава суверенитета си.

В писмата до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел и ръководителя на ООН Антонио Гутериш, Атина цитира препратките на Ердоган към гръцката „окупация" на островите в Егейско море, които са били част от Гърция от десетилетия, и към гръцкия народ като „подъл".

„Турското ръководство очевидно е избрало да представи бъдещата агресия като вече подготвена и, което е по-важно, като оправдано действие", каза той. „Освен ако не бъде видяно в истинските си измерения и не бъде разгледано правилно от международната общност, това турско отношение рискува да дестабилизира нашия по-широк регион и да причини последици, чиято сериозност е трудно да се оцени."

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза във вторник, че Турция може „да дойде внезапно една нощ" в отговор на предполагаемите гръцки заплахи, което предполага, че турска атака не може да бъде изключена.

Анкара твърди, че Гърция нарушава международни споразумения, като поддържа военно присъствие на острови близо до бреговата линия на Турция в Егейско море. Той също така обвини гръцката противовъздушна отбрана, че е нападнала турски изтребители по време на учения на НАТО над източното Средиземноморие.

Гърция твърди, че трябва да защитава източните си острови - включително горещите туристически точки Родос и Кос, които са много по-близо до Турция, отколкото до континенталната част на Гърция - срещу своя по-голям и по-силен във военно отношение съсед.

Гърция почти всеки ден изстрелва изтребители, за да идентифицира и прихваща турски военни самолети и често избухват симулирани битки, които доведоха до няколко смъртни случая през последните десетилетия.

„Отношението на Турция е дестабилизиращ фактор за единството и сплотеността на НАТО, отслабвайки южния фланг на Алианса в момент на криза", пише Дендиас до Столтенберг.

И Гърция, и Турция са изправени пред решаващи избори догодина.

Станете почитател на Класа