В ЕС засега няма единодушие за мерките, които ЕК предлага за тока и газа

В ЕС засега няма единодушие за мерките, които ЕК предлага за тока и газа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.09.2022
  • Сподели:

Предложенията включват налагане на таван на цената на руския газ, доставян по тръбопроводи, както и такса върху свръхпечалбите на производителите на електроенергия, които не използват газ

 

 

В Европейския съюз засега няма единодушие за мерките, които предлага Еврокомисията за овладяване на галопиращите цени на тока и на природния газ, предадоха Ройтерс и БНР.

Предложенията включват налагане на таван на цената на руския газ, доставян по тръбопроводи, както и такса върху свръхпечалбите на производителите на електроенергия, които не използват газ.

Това ще обсъждат в петък на извънредно заседание министрите на енергетиката на 27-те. От тях не се очаква да излязат с окончателни решения, а от срещата им да стане ясно кои мерки биха били приемливи за всички страни членки.

Таванът върху цената на руския газ е приемлив за балтийските държави и такива, които не са зависими от Москва за доставките си от синьо гориво, посочва Ройтерс.

Белгия обаче е на позицията, че таван на цената само на руския газ би било политическо решение без реален ефект върху намаляване на разходите на потребителите. Някои източни страни членки пък се опасяват, че Русия ще отвърне с пълно спиране на доставките.

Те са намалели с близо 90 процента за една година и в момента се осъществяват основно по "Турски поток".

По предложението за използване на част от свръхпечалбите на производителите на ток за подпомагане на домакинствата и индустрията консенсус също няма.

"Файненшъл таймс" цитира тази сутрин полския премиер Матеуш Моравецки, който излиза с контрапредложение - вместо да се налагат такива такси, временно - за година или две - да се замрази схемата на Европейския съюз за търговия с вредни емисии. Така, посочва Моравецки, резултатът - помощта за енергийно затруднените - ще е по-бърза.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа