Как пандемията оформя политиката на Швеция

Как пандемията оформя политиката на Швеция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.09.2022
  • Сподели:

В стокхолмския квартал Tensta, квартал с бежанско население, пандемията накара мнозина да се почувстват безнадеждни и лишени от права. Докато голяма част от Швеция – включително политиците – изглежда са забравили напълно за Covid, здравният комуникатор и дългогодишен жител Фатума Мехмед каза, че много хора в района все още се борят с въздействието му.
Въпреки че хората бяха посъветвани от властите да работят от вкъщи, мнозина в Tensta нямаха друг избор, освен да излизат навън поради естеството на работата си. Две години и половина след въвеждането на „шведската стратегия" – различният отговор на пандемията в скандинавската страна, който остави училищата отворени и избегна блокирането – резултатите са смесени.
Психичното здраве и ученето на децата изглежда са били по-малко засегнати, отколкото биха могли да бъдат, въпреки че са регистрирани 2,57 милиона инфекции в населението от малко над 10 милиона и повече от 19 900 са починали, като в процеса се разкрива рязко неравенство.
За сравнение, Норвегия, с малко над половината население на Швеция, има 1,46 милиона случая и близо 4000 смъртни случая; докато Финландия, също с малко над половината население на Швеция, има 1,27 милиона случая и близо 5700 смъртни случая.
Независима комисия за справяне с пандемията, чиито констатации бяха публикувани по-рано тази година, установи, че „докато изборът на път за превенция и контрол на болестта е фундаментално правилен, мерките са твърде малко и трябваше да дойдат по-рано". Според ковисията правителството е трябвало да поеме контрола върху всички аспекти на управлението на кризи от самото начало и е разчитало твърде много на своята агенция за обществено здраве.
И все пак, докато Швеция се готви да гласува на 11 септември, изглежда сякаш Covid никога не се е случвал. Лидерите на левите и десните партии в напрегната надпревара се фокусират върху престъпността, имиграцията и цените на енергията, но не върху Covid.
За мнозина това подчертава пропастта между условията на живот на различните общности в Швеция. „В Tensta някои групи по 10 души живеят в двустайни апартаменти", казва експертка. „Но „шведите" (имитира кавички с ръце) живеят по двама или трима души в осем, седем или четири стаи. Така те имаха възможност да държат социална дистанция. Това не е само здравословен проблем. Това е политически проблем. Услуги като банки, зъболекари и бюра за работа са изчезнали от района и много хора са безработни, разделяйки обществото на паралелни общности", добави експертката.
Опитът от пандемията задълбочи недоверието към правителството и социалните служби - десните антиимигрантски Шведски демократи се превърнаха във втората най-голяма партия след Социалдемократите на Магдалена Андерсон. Левите, центристките и зелените партии казват правилните неща, но ще се следи дали думите им се превръщат в действия. Здравните експерти казват, че са разочаровани от липсата на внимание, което получава пандемията, и се опасяват, че няма да бъдат извлечени поуки от уязвимостите, които тя разкри в шведското общество, особено от въздействието й върху имигрантите и възрастните хора. Пандемията наистина разкри, че рискът за хората, родени извън Европа, е много по-голям от тези, родени в Швеция. Стокхолмският щаб на Folkhälsomyndigheten подкрепя повечето от основните решения, взети по време на пандемията – включително запазване на училищата отворени и незадължителни маски за лице. Но Covid подчерта продължаващите неравенства в здравеопазването, особено сред имигрантите.

Станете почитател на Класа