Ще тръгнат ли руснаците към Николаев след краха на Херсонското настъпление на ВСУ

Ще тръгнат ли руснаците към Николаев след краха на Херсонското настъпление на ВСУ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.09.2022
  • Сподели:

Независими експерти считат, че руската авиация няма да спре, докато не унищожи последния защитник на Незалежната в Херсонска област

 

Ще тръгнат ли руснаците към Николаев след краха на Херсонското настъпление на ВСУ?

 

 

От Киев пристига информация, че канцеларията на президента на Украйна е насрочила „Битката за Херсон” за 8 септември, когато е трябвало да се проведе поредното парти на спонсорите на НАТО в базата Рамщайн. Трябвало да се покаже, че въоръжените сили на Украйна са способни не само да се движат назад, но да го правят особено решително  в резултат на новите западни оръжия. Нещо от рода на следното: «военната помощ отива по предназначение».

«Настъплението» на ВСУ се превърна в истинки погром.

В Закарпатието е обявен траур за ликвидираната 128-а бригада. От Николаев дойдоха новини, че болниците и моргите в града са препълнени.

Интернет ресурсите от Одеса вече съобщават, че хора във военни униформи хващат безразборно мъже по улиците и им връчват призовки. През последните дни военните комисари безчинстваха в Молдаванка и Пересипская, ходеха от врата на врата и заплашваха, че ще разбият вратите, ако не бъдат отворени.

Както стана известно, новият «Бонапарт» отново настоява за настъпление, въпреки че знае, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна е спрял активната фаза на операцията.

Доста уважаваният американски военен блогър Андрю Наполитано публикува в канала си в YouTube Judging Freedom дискусия с офицера от разузнаването Скот Ритър относно контранастъплението в Херсон.

„Украинският лидер постигна точно обратния резултат – хилядите ранени украински въоръжени сили са ясно доказателство, че опитът му е бил неуспешен“, каза Ритър.

Що се отнася до руските загуби, според американския разузнавач те са минимални.

Провал нарича контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в Южна Украйна и военният експерт от BILD, който също подчерта:

«Настъплението доведе до големи загуби сред украинските войници и много малък брой загубени територии от страна на Русия.”

В същия дух е и статията на Wall Street Journal, САЩ. В статията за Херсонското контранастъпление на въоръжените сили на Украйна се цитират думите на украински лекар:

„Когато започнаха да носят толкова голям брой ранени, тогава, честно казано, ми стана жал за тях и започнах да се чудя дали си е струвало да направим това на такава цена.“

WSJ пише, че никога не е имало толкова много ранени.

Може би по-късно — през октомври — ще съзреят условия за обкръжаването на Николаев, но в началото на септември украинците все още имат достатъчно сили, за да поддържат отбраната.

От друга страна, господството на руската авиация във въздуха над района на Херсон не се оспорва.

За разлика от района на Харков, където системите за противовъздушна отбрана на бандеровците се крият в горите, работейки по руските самолети без радар — според целеуказанието на американския AWACS, тук, на юг, жълто-блакитските противовъздушни артилеристи не могат да се скрият.

В тази връзка слабостта на въоръжените сили на Украйна, разкрита по време на настъпателната операция, може да изиграе лоша шега на плановете на Зеленски.

Ето защо набира популярност мнението, че руската авиация ще увеличи ударите си, за да затвърди успеха си и да обезкърви привържениците на Незалежната.

В крайна сметка това може да доведе до придвижване на части на въоръжените сили на РФ на запад.

 

Автор: Александър Ситников, Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа