Гунхили – станцията, поддържаща мисията на Артемида на НАСА от Корнуол

Гунхили – станцията, поддържаща мисията на Артемида на НАСА от Корнуол
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.09.2022
  • Сподели:

Естествено контролът на мисията в Хюстън и космическият център Кенеди във Флорида са местата, които са най-тясно свързани с лунното приключение на НАСА Артемида 1, но едно по-малко известно място в отдалечена пустош в далечния югозапад на Великобритания също играе решаваща роля.
Когато мисията стартира, надяваме се по-късно тази седмица, учените от земната станция Гунхили на полуостров Лизард в Корнуол ще помогнат на НАСА да проследи ракетата с помощта на гигантска антена за дълбокия космос, с прякор Мерлин, а след това да командва шест малки изследователски спътника, които поддържат пътуването на Артемида.
Това ще бъде голям момент за Гунхили, който беше на ръба да бъде затворен завинаги през 2006 г. след четири десетилетия работа, и огромен тласък за процъфтяващата космическа индустрия на Корнуол.
Гунхили започва живота си като център за глобална и космическа комуникация през 60-те години. Една от нейните гигантски чинии, Артър, получи първия трансатлантически телевизионен сигнал - речта на американския президент Джон Кенеди - чрез комуникационния сателит Телстар.
През 1969 г. Артър излъчи стъпките на Нийл Армстронг на Луната пред глобалната публика, а Гунхили продължи да излъчва събития, включително битките на Мохамед Али и концертите на Live Aid от 1985 г., както и да се справя безпроблемно с телефонни разговори на дълги разстояния, банкови транзакции и бедствия при корабни обаждания.
Гунхили беше избран заради уникалното си място, достатъчно отдалечено - за да има малко електромагнитни смущения - и наслаждаващо се на чисти линии на видимост към Атлантическия и Индийския океан. Също така помогна, че твърдата змиевидна основа беше достатъчно здрава, за да поддържа гигантските стоманени и бетонни антени.
В разгара си стотици хора работеха в Гунхили и той поддържаше игрище за крикет, тенис кортове, футболно игрище, домашна група и поддържани градини. Но в средата на 2000-те, на фона на променящите се технологии и пазари, неговият собственик, BT, затвори обекта със загуба на добре платени работни места, удар с чук в един от най-бедните райони в Северна Европа.
Иън Джоунс, сега главен изпълнителен директор на станцията, и далновидни колеги се намесиха, за да спасят станцията, забелязвайки, че в крайна сметка може да има нужда от частен доставчик на комуникационни услуги в дълбокия космос. „Хората смятаха, че това е луда идея", каза той. „Но светът навакса и Гунхили работи с космически програми по целия свят. През последните няколко години е изградила около 40 нови антени и има 45 души, работещи на пълен работен ден, половината от които са местни.
Ролята на Гунхили в мисията Artemis е кулминацията на много упорита работа. Той е сигурен, че ще бъдат създадени повече работни места в Гунхили през следващите години. „Младежите ще имат възможността да работят в технологиите на прага си, което е страхотно."
И Артемида не е единствената космическа мисия за Корнуол тази есен. През октомври трябва да се извърши първото изстрелване на сателит от територията на Обединеното кралство през целия полуостров от летище Нюкуей. „Корнуол беше известен с минното дело, но сега ставаме известни с нашите космически акредитации", казва Джоунс.

Станете почитател на Класа