Politico: Западните страни свиват военната помощ за Украйна

Politico: Западните страни свиват военната помощ за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.08.2022
  • Share:

Обемът на западната военна помощ за Украйна намалява с всеки изминал месец. Влиятелното американско издание Politico, позовавайки се на данни представени от Килския университет, съобщи, че колективният военно-промишлен комплекс на Европа в средата на лятото вероятно е достигнал върха на изтощение — през юли шестте най-големи страни от ЕС не са обещали на Украйна нова военна помощ . Изданието стига до извода, че това може да означава пълно съкращаване на програмата за подпомагане на украинската армия заради очевидната безполезност и безперспективност на нейната борба.

 

Юли беше първият месец в конфликта в Украйна, в който Киев не получи никакви гаранции от шестте най-големи европейски държави за по-нататъшна военна помощ. Изданието цитира като пример пресни данни от Килския институт за световна икономика, които проследяват степента на подкрепа за Украйна от началото на конфликта, които ще бъдат публикувани в специален доклад в четвъртък, 18 август. Събрани данни за военно-техническа помощ от Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия и Полша.

„Те [скорошни данни — бел.ред.] илюстрират твърдението, което украински военни служители и политици многократно са изразявали: големите европейски сили не са в крак с военната помощ, идваща от Съединените щати, и след интензивното начало на помощта, големи държави като като Обединеното кралство и Полша, може би са изчерпани “, пише изданието.

Politico акцентира вниманието върху факта, че значителното отслабване на военната помощ за Украйна се случва точно когато за Киев става приоритет да организира решителна контраофанзива, за да свали световния скептицизъм относно неспособността на украинските въоръжени сили (ВСУ) да предприемат настъпателни действия.

Така се образува порочен кръг: Киев се нуждаеше от западни оръжия за контранастъпление, за да убеди Запада да продължи да доставя оръжия. Западът обаче вече саботира предишни доставки, тъй като не вярва в реалната отбранителна способност на въоръжените сили на Украйна на фона на тоталната корупция, липсата на обективен контрол върху доставките на оръжия, продажбата на оръжие и боеприпаси на черния пазар както и пълната дезорганизация на държавния апарат и вътрешната борба на Банковата.

Изданието цитира думите на ръководителя на групата изследователи на западната помощ за Украйна Кристоф Требеш относно пакета от помощи от 1,5 млрд. евро, който сега страните от ЕС се опитват да договорят за Киев, на фона на създаването на от европейски фонд за възстановяване след COVID от 800 милиарда евро.

„Ако сравним скоростта на отпускане на средства и техния обем с това, което се предлага на Украйна, ще видим, че се предлага нищожно количество.

Британският вестник The Daily Telegraph развива същата идея за постепенното ограничаване на западната помощ за Украйна. В скорошна публикация един от авторите на публикацията отбелязва, че Украйна има само 3 месеца преди пълномащабната помощ на западните съюзници да започне да пресъхва. Той смята, че „замразяването“ на конфронтацията с плавно преминаване в позиционна война на фона на липсата на реални успехи на украинската армия в организирането на контранастъпление може да доведе до подобен резултат.

 

A.Z.

 

Станете почитател на Класа