Експерт: Болшинството страни от Световната търговска организация не подкрепят обвиненията срещу Русия

Експерт: Болшинството страни от Световната търговска организация не подкрепят обвиненията срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.08.2022
  • Share:

Експерт Стоянова: Болшинството страни от СТО не подкрепят обвиненията на Запада срещу Русия

 

След началото на специалната операция в Украйна САЩ се опитаха да изтласкат Русия от Световната търговска организация (СТО), но това изисква консенсус, а болшинството членове на СТО не подкрепят обвиненията на Запада срещу Руската федерация.

Това съобщи за РИА Новости първият заместник-директор на АНО «Информационно-аналитичния център за външнотърговска дейност» Елена Стоянова.

«След 24 февруари Вашингтон се опита да направи всичко възможно, за да изтласка Русия от организацията. Владимир Зеленски безкрайно говори за необходимостта от това. През пролетта Украйна дори изпрати официален документ до СТО, призовавайки своите членове да изключат Русия. Но нищо не излезе от тази идея, тъй като това изисква консенсус, а мнозинството от членовете на СТО не подкрепят обвиненията, които Западът отправя срещу нас“, каза тя.

Според нея Русия е работила и продължава да работи в СТО.

«При това не само с приятелски страни, но и с неприятелски. Това показа и 12-ата Министерска конференция на СТО, която се проведе в средата на юни в централата на организацията в Женева. Доколкото знам, нейната работа беше доста ползотворна. нашата делегация начело със зам.-министъра на икономическото развитие Владимир Иличев“, каза още експертът.

В същото време тя забеляза, че е лесно да се напусне организацията, но това става само доброволно.

„За да се стартира процесът, е достатъчно да се изпрати съответното писмо до секретариата на СТО по имейл и след шест месеца сте свободни“, отбеляза Стоянова.

Това съобщи РИА Новости

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа