JCC в Истанбул разреши движението на нови пет кораба от украински пристанища

JCC в Истанбул разреши движението на нови пет кораба от украински пристанища
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.08.2022
  • Share:

Съвместният координационен център (JCC) в Истанбул разреши движението на пет кораба с храна от украинските пристанища за 16 август, се казва в изявление на JCC.
„Изходящи кораби, разрешени за движение на 16 август, са: Propus от Черноморск, превозващ 9 111 метрични тона пшеница с дестинация Констанца, Румъния, Osprey S от Черноморск, превозващ 11 500 метрични тона царевица с дестинация Мерсин или Искендерун, Турция, Ramus от Черноморск, превозващ 6 161 метрични тона пшеница до Карасу, Турция, Brave Commander от Южни превозва 23 300 метрични тона пшеница до Порт Джибути, Бонита от Южни превозва 60 000 метрични тона царевица до Инчеон, Република Корея", се казва в изявлението.
В понеделник JCC извърши проверки и разреши движението на три кораба от Истанбул до Черноморск: Great Arsenal, Zumrut Ana, Ocean S.
Във вторник JCC трябва да инспектира още четири кораба, които се насочват към украинските пристанища: „Аднан Торлак", „Фильоз", „Гандсая", „Куброслий".
На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи, насочени към решаване на проблема с доставките на хранителни продукти и торове на световните пазари. Съгласно меморандума Русия-ООН, ООН се задължава да работи за премахване на антируските ограничения, възпрепятстващи износа на селскостопански продукти и торове. Друг документ предвижда механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища. Споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН предвижда създаването на четиристранен координационен център за претърсване на кораби, превозващи зърно, за предотвратяване на контрабанда на оръжия и избягване на провокации.

Станете почитател на Класа