Ракети с голям обсег или спецоперация на Украйна? Как взривовете в базата "Саки" създават истински проблем за Русия

Ракети с голям обсег или спецоперация на Украйна? Как взривовете в базата "Саки" създават истински проблем за Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.08.2022
  • Сподели:

Въпреки предположенията, че Украйна е причинила разрушителните експлозии в ключовата руска военновъздушна база "Саки" в Крим, още не се знае точно кой и как го е направил. Едно обаче е ясно- руските позиции на черноморския полуостров вече са уязвими и това е лоша новина за Москва.

Нови или модифицирани украински ракети? HIMARS от САЩ? Въоръжени дронове? Украински специални части? Саботаж?

Въпреки че преобладаващите доказателства сочат украинска операция, все още не се знае какво предизвика поредицата от взривове на 9 август на летището, което руснаците използват за удари по Украйна. Детонациите унищожиха най-малко девет руски военни самолета, включително изтребители СУ-30СМ и бомбардировачи СУ-24М. Поразени са и няколко сгради, които вероятно са съдържали боеприпаси и гориво, показва анализ на сателитни снимки на Schemes - разследващото звено на украинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС).

Официално Украйна мълчи за причината за взривовете, но анонимни украински военни източници казаха пред медии, включително The New York Times, че Киев стои зад тях.

Каквото и да е предизвикало взривовете, Украйна се възползва максимално от него със злорадстващи публикации в социалните мрежи. Една от тях е в профила на Министерството на отбраната, в който е публикуван поп хитът от 80-те години Cruel Summer (Жестоко лято).

Нещо подобно стана, когато флагманът на руския Черноморски флот - крайцерът "Москва", беше потопен от украински ракети, както твърди Киев. Русия отрече изобщо да е имало нападение, твърдейки, че става дума за пожар, породен от нарушения на мерките за безопасност, която беше отхвърлено от международната общност.

Едно нещо обаче е ясно - това е удар за Русия във войната ѝ срещу Украйна, особено в момент, когато и двете страни се подготвят за контраофанзива на Киев в районите на север от Крим, където се намира и ключовият град Херсон.

„Това е лоша новина за Русия, независимо от това кой и как го е направил - отваря се по-широк и опасен фронт във войната“, каза Робърт Пърсън - професор по международни отношения във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт.

„Фактът, че Украйна може да унищожи ключови цели в Крим, ще затрудни Русия да използва полуострова, за да подкрепи своите окупационни сили в Южна Украйна“, каза още Пърсън, който подчерта, че не говори от името на американската армия.

Според него това може да промени значително възможностите на Украйна да си върне Херсон, ако успее да причини логистичен хаос за Русия в Крим.

 

Труден избор

 

Значението на взривовете в базата "Саки" надхвърля унищожаването на някалко самолета, казват анализатори.

„Руснаците бързат да влязат в Херсон, за да го защитят от евентуална украинска офанзива, така че отварянето на нов фронт в Крим има идеален военен смисъл и е много, много закъсняло“, коментира Глен Хауърд - военен анализатор и президент на фондация "Джеймстаун" - базиран във Вашингтон мозъчен тръст, пред РСЕ/РС.

След инвазията украинската армия успя да забави напредването на руските сили на юг и изток, като ги изтласка по фронтовите линии, които се простират на стотици километри, и притисна маршрутите им за доставки. Ако взривовете в "Саки" са били украинска атака, това засилва тези проблеми и уязвимостта на руските сили, казват военни специалисти.

„Това поставя руснаците в истинско затруднение“, написа в Twitter Мик Райън - пенсиониран генерал-майор от австралийската армия и сътрудник във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.

„Украинците явно вече могат да държат големи части от Крим в риск. И не само въздушните бази. Черноморският флот, неговото гориво, боеприпаси, ремонтни бази и инфраструктура сега са уязвими“, добави той.

Според него това ще принуди руснаците да направят труден избор къде да се фокусират в южната и източната част на Украйна. Освен това той смята, че загубата на боеприпаси и гориво в "Саки" е много по-сериозна за руснаците, отколкото загубата на самолети.

„Това ще има дългосрочно въздействие върху операциите на авиацията“, коментира още Райън.

 

Спецоперация?

 

"Саки" се намира на западния бряг на Крим, на повече от 225 км от фронтовата линия в Херсон - разстояние, за което се смята, че е извън обсега на ракетите, които Украйна притежава.

САЩ и техните съюзници в НАТО отказаха да дадат на Украйна оръжия, които могат да изминат такова разстояние, защото Киев потенциално би могъл да ги използва, за да удари цели в Русия, което би довело до ескалация на войната.

От Института за изследване на войната (ISW) казват, че не могат да определят какво е причинило експлозиите на летището. Според техен анализ кратерите и обгорелите петна, видими на сателитни изображения, направени в деня след взривовете, „може да са причинени от много неща – специални части, партизани или ракети, на място или от разстояние“.

Докато Украйна твърди, че стои зад неотдавнашен удар в част от Херсон, който е на около 170 км от фронта, нейните въоръжени сили не са демонстрирали, че имат необходимата способност да достигнат до "Саки", казват още от ISW.

Проф. Робърт Пърсън клони към теорията, че взривовете са резултат от специална операция, отчасти поради ограничения обхват на оръжията.

„Напълно съм убеден, че ако Украйна наистина имаше тези оръжия, светът вече щеше да знае за това“, казва Глен Хауърд.

Според него, ако става въпрос за специална операция, това би означавало, че украинските сили са проникнали във въздушната база вероятно през нощта, поставили са експлозиви на ключови места и след това са ги детонирали дистанционно.

 

Морална катастрофа

 

По думите на Хауърд украинските специални части може да са избрали да взривят експлозивите в средата на деня, когато хиляди руски летовници са почивали на плажовете в Крим, за да увеличат максимално пропагандния ефект.
Експлозиите, които предизвикаха огромни огнени кълба и облаци дим към небето, счупиха прозорци и се чуха на километри разстояние.

Анализатори коментират, че за Украйна инцидентът представлява голяма пропагандна победа, сравнима или надминаваща потъването на "Москва". Тъй като експлозиите, които повредиха крайцера, се случиха в морето, има малко видеоклипове от потъването му, което позволява на Кремъл прикрива истината.

Не такъв е случаят с взривовете в "Саки", които се случиха пред очите на руски летовници и жители на Крим и бяха заснети в записи, които бързо започнаха да циркулират в социалните мрежи. „Русия не може да го прикрие“, каза Хауърд.

А Райън дори нарече случилото се „морална катастрофа за Русия“, която е накарала военните „да изглеждат некомпетентни в защитата на бази“ далеч от фронта. Освен това така се подкопава моралът както на руските войски, така и на цивилните в Русия, „които рядко са виждали подобни бедствия в своите медии“.

"Но не бива да надценяваме това, като се има предвид, че общественото мнение на руснаците не се промени дори след потъването на „Москва“, добави той.

 

 

Тод Принс

Станете почитател на Класа