Лъжата за снимката на Адолф Хитлер и Ева Браун

Лъжата за снимката на Адолф Хитлер и Ева Браун
  • Публикация:  Инес Айзеле DW
  • Дата:  
    13.08.2022
  • Сподели:

В социалните мрежи се разпространява снимка, която показва Хитлер и Ева Браун на корицата на списание Vogue от 1939. Проверката на фактите показа, че корицата е фалшива. Същото важи и за внушенията по адрес на Зеленски.

 

 

 

Адолф Хитлер и Ева Браун на корицата на списание Vogue? Звучи невероятно. Но потребители на Туитър, Телеграм или Фейсбук твърдят точно това: не само украинският президент Володимир Зеленски се е снимал със съпругата си Олена за корицата на Vogue, през 1939 година за същото списание били позирали също Адолф Хитлер и Ева Браун.

 

Асдолиф Хитлер и Ева Браун. Олена и Володимир Зеленски.

 

 

Твърдение: Потребител, пуснал въпросния колаж в мрежата, пише: "Такива снимки ли имате предвид, когато говорите за европейски ценности?". Друг коментира на италиански, че историята се повтаря, а в Телеграм снимката е достигнала за кратко време до 200 000 потребители.

Проверка на фактите: лъжа

Фотоколажът на предполагаемата корица на Vogue не отговаря на фактите. Докато снимката вдясно с украинския президент Зеленски и съпругата му Олена наистина е от публикация на Vogue от юли 2022, то лявата с Хитлер и Ева Браун никога не е била публикувана в това списание - и най-вече на корицата. Всичките 24 броя на изданието от 1939 година (тогава списанието е излизало на всеки две седмици) са достъпни за всички и могат да се видят в архива на изданието. Но нито един от тях не е с Хитлер и Ева Браун на корицата.

Говорителка на Vogue потвърди за ДВ, че списанието никога не е публикувало снимка на германския диктатор с любимата му и бъдеща негова съпруга. Такава корица на Vogue просто не съществува. Нито пък вътре в броя са открити такива снимки.

Скритото трето лице от снимката с Хитлер

Във въпросния колаж и върху двете снимки годината е добавена впоследствие, за да се внуши, че те са съответно от 1939 и 2022 година. Но и самата снимка на Хитлер с Ева Браун е манипулирана: при обратното проследяване на изображението се натъкваме на друга версия на снимката, на която между Хитлер и Ева Браун има и трето лице - Йохана Морел, жената на личния лекар на Хитлер.

Също и снимковата агенция Getty разполага с подобна версия с трима души на снимката. Тя е направена някъде към 1937 година в лятната резиденция на Хитлер "Бергхоф" в Берхтесгаден. Година по-рано Vogue наистина е писало за Хитлер, но въпросната снимка не е част от публикацията. В броя на списанието от 15 август 1936 година са показани покоите на Адолф Хитлер, Бенито Мусолини и Антъни Идън.

Внушенията по адрес на Зеленски

Не за първи път руската страна прави опит да вмени някаква връзка на украинския президент Володимир Зеленски с националсоциализма. Докато руският лидер Владимир Путин се опитва да оправдае своята завоевателна война с нуждата от някакво "денацифициране" на Украйна, в Туитър бившият руски президент Дмитрий Медведев направо сравни Зеленски с Хитлер.

Нацисткият наратив на Русия по адрес на Украйна е измислен още преди войната, а след руската инвазия на 24 февруари редовно бива използван за нуждите на пропагандата на Кремъл.

 

 

Инес Айзеле DW

Станете почитател на Класа