Държавният департамент: САЩ не искат да навредят на руския народ

Държавният департамент: САЩ не искат да навредят на руския народ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.08.2022
  • Сподели:

Властите на САЩ не искат техните антируски санкции да навредят на народа на Русия, каза пред репортери заместник-говорител на Държавния департамент, коментирайки призива на Киев към Г-7 да спре издаването на визи на всички руски граждани.
„Относно всяка визова забрана, ние бяхме много ясни, че възнамеряваме нашите действия да не навредят или да окажат значително въздействие върху руския народ.", каза Ведант Пател, главен заместник-говорител на Бюрото за глобални обществени въпроси.
Украинският президент Владимир Зеленски каза по-рано в интервю за Washington Post, че западните страни трябва да забранят влизането на всички руснаци. Естонският премиер Кая Калас на свой ред призова страните от ЕС да забранят издаването на туристически визи на руски граждани. Според нея посещението в Европа е привилегия, а не човешко право. Финландското външно министерство заяви, че страната може да въведе ограничения, ако голям брой руснаци поискат да пътуват до други европейски страни, използвайки визи, издадени от Финландия.
Коментирайки тези инициативи говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че няма смисъл от опити да се изолират Русия и руснаците. Според Песков някои страни забравят всичко заради неприязненото си отношение към Москва.
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разкритикува Калас за изказването й, основано на нацизма, и подчерта, че инициативата на Зеленски напомня идеите на Адолф Хитлер.

Станете почитател на Класа