МАЕ: Руското производство на петрол спадна само с 3% от санкциите

МАЕ: Руското производство на петрол спадна само с 3% от санкциите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.08.2022
  • Сподели:

Руското производство на петрол е спаднало с по-малко от 3% след нахлуването в Украйна, като част от западните енергийни санкции имат само „ограничен" ефект, установи МАЕ - Международната агенция по енергетика.
В последния си месечен доклад за петрола МАЕ заяви, че производството на петрол в Русия през юли е било с 310 000 барела на ден под предвоенните нива, докато общият износ на петрол е намалял с около 580 000 барела на ден.
Износът на Москва на суров петрол и петролни продукти за Европа, САЩ, Япония и Корея е намалял с близо 2,2 милиона барела на ден след инвазията през февруари, но МАЕ каза, че „пренасочването на потоците към Индия, Китай, Турция, заедно със сезонно по-високото вътрешно търсене в Русия смекчи загубите по веригата".
Докладът изчислява, че Русия е генерирала 19 милиарда долара приходи от износ на петрол миналия месец и 21 милиарда долара през юни. В него се казва: „Перспективите за световното предлагане на петрол са преразгледани в посока нагоре, с по-ограничени спадове в руските доставки от предишните прогнози".
През юни Китай изпревари ЕС като най-големият вносител на руски суров петрол. Въпреки това МАЕ каза, че" ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол и продукти, което влиза в сила през февруари 2023 г., ще доведе до допълнителни спадове, тъй като около 1 милион барела на ден продукти и 1,3 милиона барела на ден суров петрол ще търсят нови клиенти".
Очаква се Русия да намали производството след влизането в сила на санкциите на блока, което ще доведе до това петролните гиганти, включително Саудитска Арабия, да се възползват от нарастването на търсенето на петрол в Европа, каза МАЕ.
Междувременно, с покачването на цените на природния газ и електроенергията, стимулиращи преминаването от газ към нефт в някои страни, МАЕ повиши прогнозите си за растеж на глобалното търсене на петрол през 2022 г. с 380 000 барела на ден до 2,1 милиона барела на ден. Глобалната гореща вълна също доведе до увеличено изгаряне на петрол при производството на електроенергия, особено в Европа и Близкия изток, но също и в цяла Азия.
Докладът добавя: „Членовете на ЕС се ангажираха да намалят търсенето си на газ с 15% от август 2022 г. до март 2023 г. Ние изчисляваме, че това ще увеличи потреблението на петрол с приблизително 300 000 барела на ден през следващите шест тримесечия."

Станете почитател на Класа