Bloomberg: Русия спечели победа в енергетиката

Bloomberg: Русия спечели победа в енергетиката
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.08.2022
  • Сподели:

Обемът на руския петролен добив и цените му на пазарите показват, че Москва печели конфронтацията на петролния пазар, пише колумнистът на Bloomberg Хавиер Блас.

 

Както отбелязва авторът, това може да се види "който и индикатор да използвате". Първият индикатор е ситуацията с обема на производството на петрол в Русия.

Миналия месец цифрата почти се върна на нивото от началото на годината, средно почти 10,8 милиона барела на ден, което е само малко под 11 милиона през януари.

„Това не е скок: юли беше третият пореден месец на възстановяване на производството на петрол“, посочва Блас.

Вторият индикатор е цената на руския петрол. Първоначално Русия беше принудена да продава петрол с огромни отстъпки, но през последните седмици Москва си възвърна ценовите възможности, като се възползва от ограниченото предлагане на пазара.
„Поне сега енергийните санкции не работят“, подчертава наблюдателят.

Последната мярка за успех на Русия, казва той, е политическа, а не пазарна. И така, още през пролетта западните политици бяха оптимисти в очакванията си, че картелът ОПЕК, воден от Саудитска Арабия и ОАЕ, ще се откаже от съюза с Русия, но се случи точно обратното.

Малко след посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Рияд, руският вицепремиер Александър Новак отлетя там, а няколко дни по-късно ОПЕК обяви само леко увеличение на производството на петрол, посочва Блас.

„Когато европейските санкции върху износа на руски петрол влязат в сила през ноември, правителствата в региона ще бъдат изправени пред труден избор, тъй като енергийната криза започва да засяга потребителите и бизнеса“, предупреждава авторът.

Комбинацията от студено време, скок в търсенето на електроенергия и инфлация по-късно тази година може да подкопае западната подкрепа за Украйна, каза колумнистът.
„Публично европейските правителства остават решени да се откажат от руската енергия. Лично те трябва да признават неприятностите, които тази позиция заплашва да нанесе на икономиката им“, заключава той.

След началото на руската военна специална операция в Украйна Западът засили санкционния натиск върху Москва: руските активи на стойност стотици милиарди долари бяха замразени, Европейският съюз вече прие седем пакета от ограничителни мерки, включително ембарго върху въглища и петрол. Всичко това вече се превърна в проблеми за самия Запад, провокирайки рязко повишаване на инфлацията и цените на храните и горивата.

Както посочи президентът Владимир Путин, политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия за западните страни, но санкциите нанесоха тежък удар на цялата световна икономика.

 

Станете почитател на Класа