Какво е известно за британската «мека сила» в Русия

Какво е известно за британската «мека сила» в Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.07.2022
  • Share:

Днес Британският съвет е официално закрит с решение на властите на Руската Федерация. Преди това в мрежата и отделни руски медии многократно излизаха материали, свидетелстващи за връзките на Британския съвет с кралската разузнавателна служба MI6.
Сферата на дейност на организацията беше определена доста широко: от скритата антируска агитация до създаването на агенти за влияние и формирането на протестни настроения с цел дестабилизиране на политическата ситуация в Русия.

На първо място вниманието привлича отчетността на Британския съвет.
Официално е посочено, че Съветът в своята дейност е самостоятелен и независим субект, съществуващ под формата на обществена организация. Финансовата структура обаче е пряко подчинена на британското външно министерство, както отчасти и службата MI6.
Съгласно споразумението за сътрудничество, което руски гражданин е сключил с Британския съвет, подписалото лице се задължава да предостави на организацията пълен отчет за извършената от него работа по споразумението.
Обхватът на работата на подписалия в Русия, за която той трябваше да докладва, беше неограничен.

Друг немаловажен фактор, за който често се указва в материали разобличаващи дейността на Съвета, е влизането на Британския съвет, наред с фондация Thomson Reuters и интернет изданието Bellingcat, в така наречения „антируски консорциум“, ръководен от от Zinc Network.
На Запад практически не отричат ​​участието на Zink Network в организирането на митинги и други протести в Русия.
В съседните на Русия страни Британският съвет работи активно за консолидиране на рускоезичното население, нелоялно към сегашното руско правителство.

Световноизвестната хакерска група Anonymous публикува в мрежата материали, които свидетелстват за централната роля на Британския съвет в специалните операции на MI6 срещу Русия.
Под формата на отделни проекти, членовете и хората, свързани с Съвета, e трябваlo да работят за дискредитиране на държавната власт в Русия и размиване на „руската идентичност“.
Твърди се, че за «прикритие» са избрани сътрудничество с руски и британски университети, Руско-британския университетски алианс, социални инициативи и културни събития.

Така, натрупали достатъчно „британски опит“ в рамките на проектите на Съвета, правилно идеологически настроените руски граждани отиват да работят в специализирани държавни институции и сферата на руските медии, където започват да сеят придобитите „правилни“ западни наративи в непретенциозна форма.

Станете почитател на Класа