Русия продължава офанзивата си в Донбас

Русия продължава офанзивата си в Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

Руснаците и войските на ДНР и ЛНР са на път, по собствените им думи, да обкръжат град Северск в Донецка област, за който претендират от самообявилата се Донецка народна република

 

 

Броят на цивилните жертви от руското нападение над Украйна, потвърден от ООН, надхвърли днес 5 хиляди души. Жертвите в град Часов Яр в Донецка област, който бе бомбардиран в неделя, са най-малко 43, предаде БНР.

През изминалата нощ и през деня продължи обстрелът над Николаев и Харков.

През последното денонощие украинската армия отби руските атаки в Донбас и нанесе ракетен удар по база на окупаторите в Нова Каховка, Херсонска област. Местният управител, поставен на поста от Русия, обвини украинците, че обстрелват цивилното население.

Кремъл изключи преговори за мир, но е склонен на разговори за деблокиране на черноморските пристанища.

Руснаците и войските на ДНР и ЛНР са на път, по собствените им думи, да обкръжат град Северск в Донецка област, за който претендират от самообявилата се Донецка народна република.

Украинските власти съобщават за огромно струпване на вражески войски срещу Славянск. Репортери на Франс прес съобщават, че над една трета от жителите на друг фронтови град - Бахмут, са го напуснали.

На североизток град Харков е под непрестанен обстрел. Най-малко 12 цивилни бяха ранени при обстрел над Николаев, на югозапад.

Окупационната администрация в Херсонска област обвини украинците, че обстрелват собствените си цивилни. Поводът бе обстрелът по град Нова Каховка, при който - според Киев - са били убити десетки руски войници.

Според агенция Ройтерс обстрелът е прелюдия към масирана контраофанзива, с която Киев ще се опита да си върне териториите, завзети от руснаците още в началото на март. Украинското правителство предупреди още преди дни хората да напуснат Херсон.

На фона на тези събития говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че за възобновяване на мирните преговори с Украйна не може да се говори. Но турският военен министър Хулуси Акар потвърди, че руска военна делегация ще бъде утре в Истанбул, за да преговаря с украински военни за отваряне на коридор в Черно море за безопасен износ на зърно от Одеса.

На теория, това ще позволи увеличаване на експорта и на приходите в украинската хазна. Сега Киев разчита главно на грантове като този от милиард и 700 милиона долара, за който премиерът Денис Шмигал благодари днес лично на американския президент Джо Байдън. Също днес Европейският съюз отпусна 1 милиард евро за Украйна.

 

Станете почитател на Класа