Парламентът в Скопие ще се произнесе по френското предложение за европреговорите в четвъртък

Парламентът в Скопие ще се произнесе по френското предложение за европреговорите в четвъртък
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

По-рано днес парламентът подготви заключенията си, очаква се то да бъде подкрепено от около 70 депутати от общо 120. Нито в Скопие, нито в София е известно окончателното съдържание на протокола, който ще подпишат Буяр Османи и Теодора Генчовска

Парламентът в Скопие ще се произнесе по френското предложение за начало на европреговори в четвъртък. По информация на македонски медии заседанието е насрочено за 13:00 часа местно време, предаде БНР.

Обръщение към депутатите в Скопие ще направи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По-рано днес парламентът подготви заключенията по предложението на френското председателство. Очаква се то да бъде подкрепено с мнозинство от около 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се обърна към народните представители на управляващия Социалдемократически съюз с призив да отхвърлят така нареченото френско предложение.

И тази вечер в Скопие се провежда протест под надслов "Ултиматум - не, благодаря!"

Засилено полицейско присъствие има на площад "Скендербег", пред Търговския център Мавровка, откъдето минава маршрутът на шествието. Именно на това място имаше тежък инцидент миналата седмица, след като колоната от демонстранти беше нападната от група хора, някои от които носеха и оръжия.

По предварителни заявки и въпреки продължаващите протести срещу предложението, управляващата коалиция разполага с нужното мнозинство, което да подкрепи заложените в него условия.

В заключенията е записано, че парламентът дава задача на правителството до последно да се придържа към определението за безусловно зачитане на езиковите, исторически и културни особености на македонския народ като елементи, за които не се преговаря.

В подкрепа са осигурени вече гласовете на около 70 депутати от управляващи СДСМ и албанските партии - Демократичен съюз за интеграция, Демократическата партия на албанците и Алианса на албанците.

Не е ясно още как точно ще гласуват по-малките коалиционни партньори - Демократично обновление на Македония, Демократическият съюз и Либерално-демократическата партия.

Веднага след вота външният министър Буяр Османи трябва да замине или за София, или за Брюксел за подписване на двустранния протокол с България, а след това предстои и провеждане на междуправителствена конференция.

Днес лидерът на опозицията в РСМ ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски излезе с видеопослание и с призив към депутати от управляващата партия да не подкрепят документа, а тази вечер в Скопие отново е свикан протест на опозицията под надслов: "Ултиматум - не, благодаря".

Премиерът Димитър Ковачевски излезе с позиция във Фейсбук и написа, че с отварянето на преговорите окончателно се затварят всички въпроси за идентичността.

Министерството на външните работи в Скопие опроверга неверни информации за съдържанието на двустранният протокол, който трябва да бъде подписан със София. Поводът за съобщението на външното ведомство са публикации в медиите, основани на работна версия на протокола от 3 юни, че Скопие поема 17 ангажимента, а София само два.

Нито в Скопие, нито в София е известно окончателното съдържание на протокола, под който ще положат подписите си Буяр Османи и Теодора Генчовска.

Според македонски медии Скопие разполага с времето до 22 юли, за да вземе решение относно т.нар. френско предложение, тъй като след тази дата Еврокомисията излиза в лятна ваканция.

Българското Министерството на външните работи изпрати нота до Северна Македония, в която изразява притеснение за употребата на езика на омразата по време на продължаващите вече втора седмица в Скопие протести срещу т.нар. френско предложение за започване на преговори за еврочленство.

Станете почитател на Класа