Сърби и българи протестират срещу предложението на Макрон в Скопие

Сърби и българи протестират срещу предложението на Макрон в Скопие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

На протеста в Скопие срещу предложението на Макрон за приемането на Северна Македония в ЕС имаше хора, които бяха облечени с тениски с надписи на български. „През Голгота към независима Македония“ пишеше на тях. Това е мисъл от времето на Тодор Александров, който като българин пръв заговаря за независима Македония. В същото време на протеста присъства Иван Стоилкович – лидер на сърбите в Македония. Възниква въпроса той каква идентичност иска да отстоява – истинската или създадената в Белград? Всичко това показва, че Белград продължава да извършва манипулации в Скопие. Това обясни пред Lupa.bg историкът от БАН доц. Спас Ташев.

 

„Не трябва да приемаме, че тези протестиращи изразяват мнението на цяла Македония. Освен това протестиращите са извозвани организирано от цяла Северна Македония. Така например на митингите дойде кметът на Демир Хисар Никола Найдовски, който развяваше знаме с карта на Македония, изразяваща териториални претенции към България и Гърция, и с изобразена звездата от Вергина – античен символ, който официалните институции в Северна Македония нямат право да използват съгласно Преспанския договор.

 

 

 

Хубаво е, че нашите европейски партньори сега имат възможност да видят истинското лице на македонизма. Досега само ние бяхме фашистите, сега вече и Европа е обявявана за такава. В Македония правенето на кариера е свързано с антибългаризма. Можем да проследим развитието на кадрите във ВМРО-ДПМНЕ – преди няколко дни се появи Антонио Милошевски – бившият външен министър, който преди време беше кристален българин. В интернет могат да се видят негови снимки с българското знаме на гроба на Тодор Александров. Осъзнавайки обаче, че не може да направи кариера с българския си произход, мина на другата страна. Кметицата на Скопие Данела Арсовска, която също е българка и беше обект на критики от управляващите за това, сега използва аналогична антибългарска фразеология. Няма никаква разлика между управляващи и опозиция по отношение на антибългаризма“, коментира Ташев.

По думите му Северна Македония не е самостоятелна държава, а марионетна, защото е на пряко подчинение на Белград. Затова не трябва да се търси логика в поведението и лозунгите на протестиращите, за тях е важно да се саботира процеса на присъединяването.

 

 

 

„Твърди се, че сред протестиращите има лица с българско гражданство. Нека със системите за лицево разпознаване да се разбере дали това е така. Нашите управляващи би трябвало да проявят интерес към тях и ако се установи, че наистина са български граждани, да се им се отнеме паспорта“, съветва историкът.

Според него е важно оттук насетне каква политика ще водим оттатък границата. Ако водим проактивна политика, може да се промени отношението на нашите съседи към нас. Това направи Румъния. Тя беше разработила оперативна програма Румъния - Молдова, финансирана от ЕС през периода 2014-2020. Нещо подобно трябва да се предложи при разглеждането на отношенията между България и Северна Македония. България трябва да се научи да използва европейските механизми за решаване на част от проблемите със Скопие. „Къде е българската оперативна програма? Защо проспахме толкова години и защо продължаваме да спим? Не прекъснем ли пъпната връв на Скопие с Белград, вечно ще има манипулации и антибългаризъм“, предупреди доц. Спас Ташев.

Станете почитател на Класа