Путин сменя титлата "президент" на "владетел"

Путин сменя титлата "президент" на "владетел"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

Политици в руската Дума настояват титлата на Владимир Путин да бъде променена, съобщи в. "Дейли мейл". Представители на крайнодясната Либерално демократична партия (ЛДПР) на Русия предлагат обръщението към държавния глава да бъде "правител" ("владетел" на български).

 

Според ЛДПР титлата президент е била създадена от американците през 18-ти век и тя е чужда за руския език дума. Те смятат, че "правител" е по-подходяща за нравите на руската държава въпреки автократичния си контекст.

Предложението се случва на фона на големи усилия от страна на Кремъл, насочени към замяната на множество западни думи, продукти и марки заради наложените икономически санкции.

"Правител" има дълбока историческа връзка с Русия. Тя се свързва със семейство Романови, което управлява страната в продължение на 304 години от 1613 г. до 1917 г.

Думата президент е въведена едва в края на СССР с реформите на Михаил Горбачов. Преди това в тоталитарната страна държавният глава е бил титулуван като председател на централният комитет на комунистическата партия или генерален секретар.

ЛДПР държи 22 от 450-те места в парламента. Тя е близка до Кремъл и се смята, че той я ползва, за да прокарва по-радикални законодателства.

Бивш лидер на крайнодясната партия е наскоро починалият Владимир Жириновски. На погребението му присъства самият Путин. Този факт показва колко близка с властта е въпросната политическа организация.

На 22 декември 2021 г. пред Думата Жириновски държа реч, в която предсказа, че Руската инвазия в Украйна ще започне на 22 февруари 2022 г. Тя стартира на 23 февруари същата година.

Това бе и последната реч на Жириновски пред руския парламент. Малко след това той се оттегли от политическият живот на страната. Някой смятат, че причината за това е самата реч, която е раздразнила Кремъл, който е искал датата на инвазията да не се разкрива. Жириновски почина на 6 април 2022 г. след тежко боледуване.

Станете почитател на Класа