Илон Мъск може да бъде принуден да завърши придобиването на Twitter

Илон Мъск може да бъде принуден да завърши придобиването на Twitter
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.07.2022
  • Share:

Илон Мъск може да бъде принуден от съд в САЩ да завърши придобиването на Twitter за 44 милиарда долара въпреки прекъсването на сделката, според правните експерти.
Главният изпълнителен директор на Tesla заяви в Twitter в петък, че прекратява сделката, позовавайки се на опасения относно броя на спам акаунтите в платформата.
Председателят на Twitter, Брет Тейлър, отговори с туит, в който се посочва, че „компанията възнамерява да следва правни действия за налагане на споразумението за сливане". Bloomberg съобщи, че Twitter е събрал правен екип, за да съди Мъск.
„Туитър вероятно ще поискат декларативно решение, че не са в нарушение на договора. Освен това те ще поискат разпореждане от съда Мъск конкретно да изпълнява задълженията си по споразумението", каза Браян Куин, доцент в юридическия факултет на Бостънския колеж.
Съгласно условията на споразумението компанията може да поиска от съдия „конкретно представяне", което би принудило Мъск да купи компанията за 54,20 долара на акция, които той договори през април. Като алтернатива, компанията може също така да поиска от Мъск такса за прекъсване от $1 милиард за оттегляне от сделката в нарушение на споразумението.
Куин каза, че аргументите на Мъск вероятно ще се провалят в съда. В писмото от петък Мъск изтъква три широки аргумента: че Twitter е нарушил споразумението, като не е предоставил достатъчно информация за спам акаунти; че Twitter е представил погрешно броя на спам акаунтите в разкритията си пред финансовия надзорен орган на САЩ; и че компанията е нарушила споразумението, като не се е консултирала с Мъск при уволнението на старши служители наскоро.
Куин каза, че исканията на Мъск за информация относно спам акаунти не са разумни и няма да бъдат приети от съда. „Той не може да използва неразумни искания за информация, за да създаде претекст да претендира за нарушение", каза той.
Джон Кофи, професор по право в Колумбийския университет, каза: „Мъск има много слаби правни основания. Twitter изглежда му е дал достъп до почти всичко, за да задоволи желанието му да знае процента на ботовете сред своите потребители".
Карл Тобиас, катедра по право на Уилямс в Университета на Ричмънд, също каза: „Изглежда документацията на Мъск не му дава сериозни правни основания да се оттегли от сделката. Неговият адвокат направи само твърдения и аргументи за позицията на Мъск и съдиите ще трябва да решат дали доказателствата, които Мъск ще представи, са достатъчно убедителни, за да подкрепят прекратяването на сделката". Тобиас обаче добави, че и двете страни биха могли да се споразумеят за уреждане, вместо да се озоват в ситуация, в която Мъск трябва да купи компания, която вече не желае. Анализатори предупредиха, че една продължителна съдебна битка може допълнително да навреди на цената на акциите на Twitter и на морала на служителите. Споразумението с Мъск ще сложи точка на проблема.

Станете почитател на Класа