Разкриха секретна военна база в Русия за лазерни оръжия убийци на спътници

Разкриха секретна военна база в Русия за лазерни оръжия убийци на спътници
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.07.2022
  • Share:

Освен за заслепяване лазерите могат да се използват и за физическо унищожаване на цели

 

На територията на космически обект на руското министерство на отбраната е открит строеж на лазерна система, предназначена за заслепяване на противникови спътници, съобщава The Space Review.

 

Става въпрос за стратегическия обект Krona, което се намира в Карачаево-Черкезия. Чрез Google Earth е установено съществуването на комплекса "Калина", който се създава в допълнение към съществуващото ослепително устройство "Пересвет".

"Krona" се състои от радарна система (обозначение 40Ж6 - бел. ред.) и лазер (30Ж6 - бел. ред.), които са разположени в район на няколко километра едно от друго. Лидар сензорът пък е инсталиран на върха на планината Чапал, която е висока около 2200 метра.

 

 

 

"Има неясни намеци, че Русия може би работи по космически лазерни системи. Русия очевидно отдава голямо значение на това да лиши враговете си от възможността да наблюдават територията ѝ от космоса.

- Сред целите на тези системи могат да бъдат не само правителствени разузнавателни спътници, но и многобройни търговски спътници с оптични изображения, които понастоящем са в орбита. Освен за заслепяване на оптични сензори лазерите могат да се използват и за физическо унищожаване на цели", според The Space Review.

Авторите на статията анализират и патентни и други документи, които според тях показват, че комплексът "Калина" може да има отделна система за проследяване с адаптивна оптика, която да му помага да се справя с атмосферни препятствия.

Лазерът, монтиран на оборудването, има предавателно-приемателна функция за измерване на лазерната светлина, отразена от целта, за по-добро насочване директно към оптичните системи на спътниците.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа