Ла Ниня и климатичната криза стоят зад последните наводнения в Австралия

Ла Ниня и климатичната криза стоят зад последните наводнения в Австралия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.07.2022
  • Share:

Опасни и широко разпространени наводнения бяха докладвани през изминалата седмица в източните части на Австралия, особено в Нов Южен Уелс. Десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, след като непрекъснатите проливни дъждове доведоха до значителни наводнения от придошли реки. Сидни и околните региони бяха особено силно засегнати, а в някои райони паднаха 700-800 мм дъжд от уикенда. Това е около един и половина пъти над средните годишни валежи
Централният Тих океан в момента е в отслабващото крило на тайфуна „Ла Ниня", при което температурите на морската повърхност в източната част на Тихия океан са по-ниски от нормалните, докато в западната част на Тихия океан, особено около Индонезия и източна Австралия, те са по-топли от нормалното. Тази повишена топлина увеличава съдържанието на влага. Това е причината за огромните количества дъжд, наблюдавани през последните няколко дни, генерирани от поредица от тихоокеански бури.
Повече от 80 000 души бяха принудително евакуирани поради покачването на наводненията и това е третият път тази година, в който същите региони претърпяват наводнения. Въпреки че Ла Ниня е основният двигател за това явление, тежките характеристики на това събитие също са в съответствие с прогнозите за срив на климата, които подкрепят повишената интензивност на сезонните глобални валежни събития.
Беше много топло в части от Северна Канада и Аляска през последните няколко дни, тъй като топлината и влагата се изпомпваха от дълъг път на юг и запад. Максималните температури близо до северното крайбрежие на Аляска и доста в Арктическия кръг, скочиха над сезонния пик. Топлината, съчетана със сухата растителност, доведе до многобройни тревни пожари, които в някои случаи бяха предизвикани от удари на мълнии. Гръмотевичните бури в този регион са сравнително необичайни, като се има предвид високата географска ширина, но топлината и влагата в атмосферата се комбинираха, за да предизвикат ежедневни гръмотевични бури през последната седмица.

Станете почитател на Класа