Буре шотландско уиски бе закупено за рекордните £16 милиона

Буре шотландско уиски бе закупено за рекордните £16 милиона
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.07.2022
  • Share:

Буре с рядко шотландско уиски постави нов световен рекорд, след като беше продадено за £16 милиона на частен колекционер в Азия.
Този Сингъл малц датира от ноември 1975 г. и счупи предишния рекорд от £1 милион, поставен през април тази година, съобщава Financial Times.
Известно като Cask No 3, уискито е произведено в 207-годишната дестилерия Ardbeg, на шотландския остров Islay. То се продаде за над два пъти по-висока сума, от тази за която дестилерията и всичките й запаси бяха закупени през 1997 г.
Томас Морадпур, президент и главен изпълнителен директор на собственика на Ardbeg, Glenmorangie, дъщерно дружество на групата за луксозни стоки LVMH, каза, че рекордната бъчва е източник на гордост за местната общност.
Той каза, че хората от Islay са видели как дестилерията се връща от ръба на изчезването, за да се превърне в „едно от най-търсените уискита в света".
Всяка от 88-те бутилки беше на цена около £36 000 всяка. Те ще се изтеглят от бъчвата за всяка от следващите пет години и ще се доставят на купувача.
Писателят и експерт по уискито Чарлз Маклийн описа бъчвата за £16 милиона като „забележителна част от течната история. Факторите, които правят дадено уиски подходящо за инвестиране, са три: рядкост, вкус и разнообразие. А колекционерите наистина обичат скоча, заради произхода и историята."
Бил Лумсден, ръководител на отдела за дестилиране и създаване на уиски в Ardbeg, каза: „Наистина съм опитвал уиски като това само два или три пъти в кариерата си. То има емоционално, утешително качество, което ми е трудно да изразя с думи."
Той каза, че бъчвите от 70-те години, оставени в складовете на дестилерията, могат да бъдат преброени на пръстите само на няколко ръце, добавяйки, че повечето уискита от онази епоха са били в блендове, а единичните малцове са рядкост.
Рекордната продажба идва, след като супермаркетът Morrisons случайно сложи цена за бутилка скоч сингъл малц само на £2,50, което е 93% намаление от обичайната му цена от £36, миналия месец. Glenlivet Caribbean Reserve се описва от дестилерията като „нов сингъл малц скоч, завършен в бъчва от ром, който съчетава наследството на шотландското уиски с вкуса и душата на Карибите".
Любителите на уиски се натрупаха на дълга опашка, споделяйки удоволствието си в социалните медии, само за да открият, че големите им поръчки са били осуетени в последния момент. Грешката в ценообразуването беше идентифицирана от Morrisons и поради законодателството за минимални единични цени, което прави таксата за всяка бутилка незаконна, търговецът на дребно анулира всички поръчки.

Станете почитател на Класа