Разрешиха Зеленски да се обърне към СС на ООН в нарушение на съществуващите практики

Разрешиха Зеленски да се обърне към СС на ООН в нарушение на съществуващите практики
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2022
  • Сподели:

На украинския президент Владимир Зеленски беше разрешено да говори пред Съвета за сигурност на ООН от разстояние и без предварителни консултации с други членове на съвета, което нарушава съществуващата практика, каза първият заместник-представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.
„Сериозно сме загрижени за позицията на албанското председателство по отношение на участието на президента на Украйна Зеленски в тази среща. Не е имало консултации с всички членове на Съвета по този въпрос. Делегациите се сблъскаха с този факт в последния момент. Това нарушава съществуващата практика и методи на работа на Съвета за сигурност", каза руският дипломат пред Съвета за сигурност на ООН.
„Според установените норми на работа на Съвета, представителите на държави, желаещи да се обърнат към Съвета, трябва да присъстват физически в залата на Съвета за сигурност Съветът за сигурност не трябва да се превръща в платформа, където президентът Зеленски, и то от разстояние, да търси повече оръжия на НАТО", каза Полянски.
Той каза още „Украинският лидер вече е имал възможност да се обърне към Съвета за сигурност по изключение и, както заяви тогава Великобритания в качеството си на председател на Съвета, без да създава прецедент. Не виждаме причина подобно изключение да бъде направено отново".
По време на речта си украинският лидер призова ООН да определи Русия като "терористична държава" и да я изключи от Съвета за сигурност на ООН, където страната има статут на постоянен член.

Станете почитател на Класа