Северна Корея обвини САЩ в изграждането на „азиатско НАТО“

Северна Корея обвини САЩ в изграждането на „азиатско НАТО“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2022
  • Сподели:

Северна Корея обвини САЩ и техните съюзници, че започват „зловещ опит за формиране на азиатско НАТО", часове преди Джо Байдън и неговите японски и южнокорейски колеги да се срещнат за преговори за сигурност.
„САЩ са адски настроени към военното сътрудничество със своите марионетки, пренебрегвайки основното изискване за сигурност и загриженост от страна на азиатско-тихоокеанските страни", каза в сряда севернокорейската информационна агенция KCNA.
Ким Чен ун от своя страна заяви: „НАТО не е нищо повече от слуга на реализацията на стратегията за хегемония на САЩ и инструмент за локална агресия".
Байдън има среща с японския министър-председател Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук Йол в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид, за да обсъдят ядрените програми и програмите за балистични ракети на Севера на първата двустранна среща на върха на страните от пет години.
Пхенян реагира гневно на плановете на САЩ, Япония и Южна Корея да проведат комбинирано учение за откриване и проследяване на ракети близо до Хавай през август. Режимът рутинно заклеймява съвместните военни учения между американските и южнокорейските сили като репетиции за инвазия и ги използва, за да оправдае разработването на ядрени оръжия.
Северна Корея проведе рекордните 31 изпитания на балистична ракета тази година, включително едно с най-голямата си досега междуконтинентална балистична ракета. Нарастват спекулациите, че режимът се готви да изпробва ядрено оръжие за първи път от 2017 г. Някои анализатори смятат, че Пхенян може да извърши ядрен опит, за да потвърди, че е придобил способността да създава ядрени бойни глави, достатъчно малки, за да бъдат поставени на ракети с малък обсег, способни да ударят Япония и Южна Корея.
Байдън е подложен на натиск да изработи по-стабилен подход към Северна Корея, след като години на международни санкции и осъждане не успяха да й попречат да разработи оръжия за масово унищожение. Байдън, Кишида и Юн ще обсъдят как да овладеят севернокорейските провокации, каза пред репортери във вторник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.
Преминаването към по-тясно тристранно сътрудничество в областта на сигурността ще дойде като облекчение за САЩ след години на напрежение между Япония и Южна Корея – техните два основни съюзника в региона – по исторически проблеми, свързани с колониалното управление на Япония на Корейския полуостров през 1910-1945 г.

Станете почитател на Класа