Рублата поскъпна до седемгодишен връх

Рублата поскъпна до седемгодишен връх
  • Публикация: 
  • Дата:  
    29.06.2022
  • Сподели:

Необезпокоявана от руския фалит по-рано тази седмица, националната валута, рублата, се покачи до нов връх спрямо основните валути - долара и еврото.

„Доларът струва по-малко от 52 рубли за първи път от 28 май 2015 г. насам. За първи път от 26 май 2015 г. еврото струва по-малко от 55 рубли", съобщи информационна агенция „Интерфакс“ след затварянето на Московската борса. Валутните експерти на агенцията посочват като причина за засилването на рублата предстоящите данъчни плащания в Русия и високата цена на петрола.

лед като курсът на рублата рязко се срина малко след началото на агресивната война, заповядана от Владимир Путин, вече месеци наред тя се възстановява и междувременно е два пъти над постигнатото дъно.

Дори техническият дефолт на Русия, който беше определен от рейтинговата агенция Moody's във вторник, не можа да повлияе на поскъпването на рублата. Разбира се, това не е обичайният държавен банкрут, а по-скоро технически проблеми с прехвърлянето на плащанията по дълга, които се блокират от Запада.

Но основната причина за силната рубла са и драстичните ограничения върху валутните трансакции от страна на Руската централна банка и западните санкции, които засягат основно руския внос. Защото докато приходите на Русия от износа на нефт и газ продължават да се увеличават, вносът на Русия - отчасти поради западното ембарго върху високите технологии, машините, въоръжението и луксозните стоки - е намалял наполовина. В резултат на това нуждата от чуждестранна валута също намаля значително.

Междувременно инвеститорите, попаднали в мрежата от международни санкции, които принудиха Русия да не изплаща облигации, са изправени пред избора да търсят компенсация сега или да изчакат.

Санкциите, целящи да накажат Русия за инвазията ѝ в Украйна, я изключиха от световната финансова система, блокирайки възможността ѝ да превежда средства на кредиторите. Тя пропусна плащанията в края на май, а последният срок за поправяне на ситуацията изтече в неделя, което в документите за облигациите се нарича „случай на неизпълнение".

Според документите, уреждащи съответните облигационни договори, притежателите на поне 25% от неизплатените облигации могат да се обединят, за да обявят дълга за напълно и незабавно изплатим „без никакви допълнителни формалности" - процес, известен като ускоряване на дълга.

Те може да не бързат. Според условията на облигациите вземанията стават невалидни едва след три години от датата на плащане. Съществува вероятност, ако международните санкции срещу правителството на президента Владимир Путин в крайна сметка бъдат отменени, инвеститорите да бъдат обезщетени изцяло.

„Тъй като инвеститорите от месеци очакват неизпълнение на задълженията, на този етап пазарите приемат подхода "изчакай и виж", казва пред Bloomberg Джайлс Коглан, главен анализатор в HYCM Group. „Ако конфликтът в Украйна отшуми в средносрочен план, тогава плащанията вероятно ще бъдат възобновени в някакъв момент“.

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа