Боеприпасите на Украйна стават определящ проблем в битката за Донбас

Боеприпасите на Украйна стават определящ проблем в битката за Донбас
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.06.2022
  • Сподели:

Питър Бомонт
За украинските военни въпросът за боеприпасите за артилерията й е нещо като параграф-22. В битката за Донбас на изток – която до голяма степен се превърна в артилерийски дуел между руските и украинските сили – Киев доскоро разчиташе в голяма степен на боеприпаси от съветската ера за артилерията, която съставлява голяма част от неговия арсенал.
Сега, когато боеприпасите са отчаяно изчерпани, Украйна апелира към съюзниците си да заменят артилерията си със системи, които използват боеприпаси на НАТО, оръжия, които пристигат бавно в сравнение с нуждите на Украйна.
„Сега това е артилерийска война. Губим по отношение на артилерията. Сега всичко зависи от това, което западът ни дава. Украйна има съотношение 1 към 10-15 руски артилерийски оръдия. Нашите западни партньори ни дадоха около 10% от това, което имат." каза Вадим Скибицки, заместник-ръководител на военното разузнаване на Украйна.
В центъра на проблема е фактът, че артилерията на САЩ и НАТО и артилерията от съветската епоха използват различни калибри снаряди, които не са взаимозаменяеми. Стандартните снаряди на НАТО са 105 мм и 155 мм. Украинските оръдия, които датират от времето на Студената война, изстрелват снаряди 122-152 мм.
Запасите от 152-милиметрови снаряди обикновено се държат от бившите съветски републики, чиято способност да продават на Киев се усложнява от продължаващите отношения с Москва, като редица африкански и близкоизточни страни също притежават запаси. Москва провежда тайна кампания, за да попречи на бившия Варшавски договор и други страни, които имат боеприпаси, да ги доставят на Украйна.
Въпреки интензивните усилия на Пентагона – и на частни търговци на оръжие – за намиране на допълнителни 152 мм снаряди, изглежда, че сега има малко. Проблемът е определящ в Донбас през последните седмици, като се смята, че руските сили изстрелват до 60 000 снаряда на ден в сравнение с 5-6 000 от Украйна. Киевските войски все повече са принудени да пестят боеприпаси.
Според някои анализатори самата Русия е изправена пред проблеми с доставката на боеприпаси, въпреки че разполага с много по-голям запас от Украйна.
И докато съюзниците на Украйна на запад работят за доставка на системи, съвместими със снарядите на НАТО, цялостната трансформация на украинската армия в разгара на конфликт изостава от изискванията на Киев на бойното поле.
Друг проблем при преминаването към системите на НАТО е обучението. Докато Украйна получава системи като 155-милиметровата гаубица M777 и ракетни системи с по-голям обсег Himars от САЩ, украинските войски трябва да бъдат обучени да ги използват.

Станете почитател на Класа