Законопроектът за протокола за Северна Ирландия мина в Камарата на общините

Законопроектът за протокола за Северна Ирландия мина в Камарата на общините
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.06.2022
  • Сподели:

Предложеното законодателство, което да позволи на Обединеното кралство едностранно да скъса договореностите от Брекзит за Северна Ирландия, с риск от търговска война с ЕС, премина на второ четене в Камарата на общините в понеделник вечерта. Законопроектът за протокола за Северна Ирландия премина първото си препятствие, като депутатите гласуваха "за" с 295 срещу 221, въпреки тежките критики от страна на някои консерватори, включително от бившия премиер Тереза Мей, която каза „Този ход е незаконен и ненужен".
За спорните предложения външният министър Лиз Трус каза, че са „законни и необходими" и повтори, че нейната „предпочитана опция" за решаване на спора относно търговските споразумения за Брекзит са преговорите, но няма друг избор, освен да продължи със законодателството, тъй като ЕС отказа да отвори отново текста на протокола.
Законопроектът беше осъден от външния министър в сянка Дейвид Лами, който каза, че е незаконен и ще накърни международната репутация на Обединеното кралство като пазител на закона. „Правителството е избрало маршрут, който ще отнеме месеци в парламентарни спорове, за да се оправи. Този законопроект е вреден и контрапродуктивен. Стратегията зад това е погрешна. Правната обосновка за това е слаба. Прецедентът, който създава, е опасен и моментът едва ли може да бъде по-лош. Той разделя Обединеното кралство и Европейския съюз."
Бившият министър на международната помощ Андрю Мичъл каза, че „той нагло нарушава тържествен международен договор и може да унищожи международната репутация на Обединеното кралство", докато Саймън Хоър, консервативният председател на комисията по въпросите на Северна Ирландия, попита „дали законопроектът е показване на мускули за бъдеща кандидатура за лидерство" от Трус".
Хилари Бен, бившият председател на лейбъристите на избирателната комисия за Брекзит каза, че „ЕС също трябва да се придвижи за да разреши ситуацията, но е много разочароващо да чуеш ирландския външен министър Саймън Коуни да казва многократно по радиото, че ЕС е направил предложения, подобни на тези на торите"
Сега се очаква законопроектът да мине ускорено през парламента със съкратена фаза на комисии от само три дни, вместо обичайните две или три седмици.

Станете почитател на Класа