Кипър е обединен в борбата срещу горските пожари

Кипър е обединен в борбата срещу горските пожари
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.06.2022
  • Сподели:

В наши дни няма много неща, които могат да сближат кипърските гърци и турци. Но когато горските пожари забушуваха из средиземноморския остров миналата седмица, те оставиха различията настрана, за да се борят съвместно с пожарите. Толкова рядка беше гледката, че в понеделник ръководителят на мисията на ООН в разцепената от войната страна похвали „много положителната демонстрация на единство".
„Това илюстрира фундаментален момент за този остров и това е солидарността между кипърците Когато дойде времето, имаше непоколебима и безспорна помощ от кипърските гърци за кипърските турци, които бяха в трудна ситуация и мисля, че това е много положително нещо", каза Колин Стюарт в понеделник след среща с лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадис, чийто горски отдел се втурна да помогне за потушаването на пожара.
Отношенията между двете общности, укрепени от двете страни на линията за прекратяване на огъня от 1974 г., са на ниско ниво след десетилетия на неуспешни усилия за мир. Миналата година с посредничеството на ООН, опитът за започване на преговори се провали преди дори да започнат преговорите, като Антониу Гутериш, мрачно обяви, че „не е намерен достатъчно общ език".
Изборът на Ерсин Татар, привърженик на твърдата линия в отцепилия се север, гарантира, че единственото нещо, за което кипърските гърци и кипърските турци биха могли да се споразумеят – двузонална федерация – също е изчезнало. Лидерът на кипърските турци с откритата подкрепа на Анкара се застъпва за решение на две държави и разделянето на острова.
Контролираната от Турция зона, която едностранно провъзгласи независимост през 1981 г. – седем години след нахлуването на Анкара в отговор на преврат, целящ обединяването на Кипър с Гърция – е призната само от Турция, която се намира на 40 мили.
Именно на този фон ООН видя усилията миналата седмица за потушаване на огромен пожар, който изгори хиляди акра гори и принуди евакуацията на селата в планинската верига Кирения.
Когато пламъците се разразиха, бе излъчен призов за помощ. Международно признатата република от гръцкоговорящия юг отговори с незабавно изпращане на противопожарни самолети и хеликоптер – увеличавайки помощта, изпратена от британските военни бази в Кипър и Израел.
Стюарт, ръководител на мисията на ООН, каза, че е жизненоважно изграждането на доверие сега да бъде приоритет. „[И двете страни] трябва да изградят доверие като основа за намиране на някакъв начин да продължим напред по политическия процес", каза той.

Станете почитател на Класа